Недобросъвестните работодатели вече няма да могат да прехвърлят фирмата си на трето лице, което няма възможност да я развива. Предложението бе подкрепено единодушно със 111 гласа „за“ по време на окончателното гласуване на промените в Кодекса по труда, предаде „Фокус“.

С така приетия текст се създава ново условие за неплатежоспособност, когато не са в изпълнение задължения за изплащане на трудови възнаграждения към най-малко 1/3 от работниците. Това вече ще е условие за обявяване на предприятието в неплатежоспособност. Дава се право и задължение на Главната инспекция по труда да помоли съда да започне процедура по несъстоятелност в случай, че не са изплатени заплатите на повече от 1/3 от служителите.

По време на дебатите депутатът от БСП Крум Зарков обясни, че преди 6 месеца са приели закона на първо четене и след много работа комисията днес предлага един качествен текст, който трябва да подкрепят. По думите му с него се постигат няколко неща.

„Поставя се сериозна преграда пред недобронамерената техника на недобросъвестен работодател да прехвърли фирмата, която не е изплатила своите задължения на трето лице, което очевидно няма възможности да поеме тези задължения и да развива фирмата – т.нар прехвърляне на клошар. Това вече няма да бъде възможно или поне не толкова толкова лесно“, обясни той. „Ще подкрепим този текст и се обръщаме с апел нека всеки в своя район възможно най-много да оповести тези промени, за да може хората да търсят правата си. Натоварваме инспекцията по труда с доста задължения“, каза още той.

Павел Шопов от „Обединени патриоти“ коментира, че е имало сблъсъци, много противоречия, но резултатът е изключително положителен.

„Няма да се съглася със Зарков, че сме били сезирани от някой и затова сме свършили работа. Въпросът е много натрупан в обществото. Идва му моментът. Нито омбудсманът, нито синдикати за мен имаха това значение проблемът да се качи. Това е дело и решение на българския парламент, никой не може да ни сезира. Никой няма правото на частична или не знам каква законодателна инициатива. Ясна е конституцията кой има право на законодателна инициатива. Излизам да изкажа още веднъж задоволството си и да призова всичко и за в бъдеще да решаваме проблемите по този начин“, каза още депутатът.