На 12 декември Европарламент даде зелена светлина на регламента, наречен "Омнибус", който модифицира правилата на финансиране и определя бюджета на ЕС, както и 15-те секторни законодателни акта, сред които и този за селското стопанство.
Първоначалната цел на този регламент беше да се улесни опростяването на Общата селскостопанска политика, но Европейският парламент пожела да отиде по-напред и да начертае някои направления за бъдещата общоевропейска политика, каза френският евродепутат Ерик Андрио.
Одобрените правила ще опростят Общата селскостопанска политика чрез редица технически подобрения, които ще бъдат направени в четирите стълба на ОСП: директните плащания, развитие на селските региони, организацията на общите пазари и директгните плащания.
Според евродепутат от Югозападна Франция "Омнибус" дава възможност да се подпомагат екстензивните пасища в средиземноморските зони, както и за мерките за производството на вино.
Тези мерки са необходими, казва Андрио, но са недостатъчни, за да се борим с колебанията на цените в случай на пазарна криза. Секторът има нужда от повече регулации! Тези адаптации няма никога да заменят една истинска и амбициозна реформа на ОСП, от която ние имаме нужда, и то - сега!
Много по-категоричен е френският министър на земеделието Стефан Травер, който по време на традиционния обяд, който даде на 5 декември в Земеделското министерство за журналистите от Асоциацията на селскостопанските журналисти, каза, че имат разминаване в комуникацията с еврокомисар Хоган. Аз няма да отстъпя от позицията си за ко-финансирането. Франция е твърдо против системата за ко-финансиране на ОСП по първи стълб, каза френският земеделски министър. И наблегна, че тази точка даже не трябва да бъде част от хипотезите за работата по проекта. Защитавайки една амбициозна обща селскостопанска политика, Франция смята, че ОСП трябва да бъде входната врата за успеха на другите европейски политики.
Ние търсим съюзници и, разбира се - България, подчерта Стефан Травер, за да могат бъдещите ни договори с Меркосур да са поносими за фермерите ни. През януари в България тези преговори ще продължат, за да можем да постигнем решения в полза на тези, за които работим - фермерите.