. На заседаниeто на Европарламента от 12-13 декември 2017 г. в центъра на вниманието отново е аграрната политика на ЕС

Вървят дебати и гласуване на "реформите, насочени към опростяване на селскостопанската политика на ЕС, укрепване на фермерските позиции, по отношение на супермаркетите и защита от възможни рискове», се казва в съобщението.

«Реформата на Общата селскостопанска политика /ОСП/, която трябва да влезе в сила през 2018 година, трябва да укрепи и да делегира на аграрните асоциации преговорни функции, които да им позволят да планират производството и да водят преговори за договори за доставка от името на своите членове, в съответствие с правилата за конкуренция в ЕС.

Фермерите също следва да използват по-ефективни инструменти за защита от нестабилността на пазара и такива рискове като неблагоприятното време, вредителите и болестите. Това ще позволи на Еврокомисията бързо да реагира на кризите с извънредни мерки за поддръжка на фермерите», - съобщават от пресцентъра на Европарламента.

На държавите членки ще бъде предоставена по-голяма гъвкавост при определяне на понятието "професионално активен фермер», /лице, имащо право на агросубсидии от ЕС/.

Европарламентът също смята значително да увеличи стимулите за младите фермери, за да стимулира работата им в този сектор на икономиката.

Промените и поправките на законопроекта за правилата на селскостопанската политика на ЕС, приети през 2013 година, бяха предварително съгласувани с парламентите и министрите от ЕС 12 през октомври.

Новите правила на ОСП , ако бъдат приети от Европарламента и Еврокомисията, ще влязат в сила от 1 януари 2018 година.

Решението ще разшири правата на фермерите и пълномощията на аграрните асциации и ще им позволи да влияят върху стойността на агропродукцията.

Това решение е свързано с рисковете, които възникват поради Brexit и планираното намаление на субсидиите за земеделие след 2020 година. (Източник - farmer.pl)