Френският винопроизводител Chвteau Dauzac обяви, че отсега нататък всичките му продукти ще бъдат изключително вегански.

По време на пречистването на виното от утайка и замърсяване след ферментацията често се използват продукти от животински произход, като яйчен белтък или желатин. По време на този процес, напомнящ на филтрацията, белтъкът, при контакт с танините, често „се пресича“ и пада на дъното като утайка. Представители на компанията Chвteau Dauzac съобщиха, че вече ще използват специална паста от грах вместо традиционните яйчни белтъци, за да пречистват виното.

Тази нова техника означава, че произвежданите от компанията вина няма да съдържат продукти от животински произход. Така те могат да бъдат сертифицирани като вегански. На етикетите на бутилките вече ще се поставя лого със зелени листа.