. Новият инструмент за мониторинг ще ви позволи да купувате само пресни продукти

Критерият за свежест е много важен както за продавачите на продукти, така и за потребителите.

В супермаркетите зеленчуците често се напръскват с вода, за да изглеждат листата свежи и привлекателни.

В резултат на това е много трудно да се определи колко дълго продуктът е бил на щанда в действителност.

Изследователи от университета в Jiangnan (Китай) се ангажираха да разработят прост инструмент за мониторинг на зеленчуците.

В продължение на няколко дни те анализираха степента на свежест на спанака, зелето и марулята с помощта на тяхното изобретение, като измерваха флуоресценцията на хлорофила в листата и сверяваха параметрите с критериите за свежест и време за съхранение.

Изследователите установиха някои показатели, които могат да бъдат използвани, като инструменти за идентифициране на продукти с изтичащ срок на годност.

Въпреки че водата, напръскана върху листа, затруднява първоначалната оценка на свежестта, тези индикатори позволяват да се определи срока на годност на зеленчуците с точност до два дни и половина.

Кога това устройство ще се появи на пазара, все още не е известно, тъй като етапите на тестване могат да продължат най-малко 2-3 години.

(Източник: www.freshplaza.com)