А и тази година много от тях изгниха по нивите, докато договорите между фермер и фабрика не работят

Диана Ванчева

Дошло е време българското зеленчукопроизводство да бъде възстановено или възродено. Това сподели за “Български фермер” с огромна доза загриженост и тревога Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България.

На въпроса кой е най-наболелият за решаване проблем в страната ни на прага на 2018 г., тя заявява, че това според техния съюз е реализацията на продукцията.

Български домати останаха и тази година по нивите, някои не бяха изкупени, други не бяха платени на стопаните. А в това време вносни влизат в суров вид или във вид на пюрета и заливат фабриките ни.

Това отказва все повече фермери от зеленчуковите градини, които и без това са все още малки, дребни и разпокъсани.

Откъде би могло да тръгне решаването на проблемите, питаме Мариана Милтенова, която е и пазарен специалист.

Браншовият ни съюз ще се събира на 7 и 8 ноември в Хисаря, за да отчетем годината и вземем важни за бъдещето решения, които да предложим на държавата, едно от които е именно националната политика спрямо сектора, обяснява тя.

На 24 ноември пък организацията ще представи в детайли своята визия за бъдещето на ОСП след 2020 г., която се разминава с тази на министерството. Битката на производителите на зеленчуци, както и на техни европейски колеги няма да е лека, защото те настояват за субсидии срещу продукция, а не “на калпак”.

При една по-справедлива система за плащане на база реализирана продукция, каквато смятаме, че трябва да се въведе, ще бъдат отразени възможностите, конкурентоспособността, пазарите на всеки един сектор и фермер, произвеждащ зеленчуци и плодове. Само на тази тази база и евросредствата ще могат да се разпределят по-справедливо, обяснява Милтенова.

В контекста на европейската аграрна политика от съюза допълват, че ако директните плащания фиксираха запазени бюджети за определени култури, които България иска да развива, тогава производителите в този труден и работоемък сектор биха разчитали на значително по-голям бюджет за подкрепа.

В противен случай ще сме свидетели на това, което показват всички статистики през последните години - че площите със зеленчуци и плодове са намаляли 20 пъти. Това се отчита като провал за политиките в тази област.

На второ място ситуацията и тази година не стана по-благоприятна за производителите на зеленчуци, защото немалко от тях не получиха парите си за продукцията от преработвателите

За тази пошла засега връзка между тези две страни искат да вземат конкретни мерки от бранша за 2018 г.

Много колеги, на които продукцията не беше платена от фабриките, не можаха да продължат напред, за да инвестират за догодина и да работят, каза Милтенова.

Повече по темата четете в новия брой на в. "Български фермер". Търсете го от днес на пазара.

Много от преработвателите признават, че не им е изгодно да събират малки партиди от дребни производители, при положение, че вносни обеми пюрета им вършат работа
Много от преработвателите признават, че не им е изгодно да събират малки партиди от дребни производители, при положение, че вносни обеми пюрета им вършат работа