Въпреки че комисията по земеделие одобри преди два дни на първо четене предложени промени в Закона за подпомагане на земеделските производители и по този повод съобщихме, че се очаква да има предварителна оценка на проектите, входирани във фонд "Земеделие" по ПРСР 2014-2020 г., това не стана.

Промените предвиждаха да има т.нар. предварителен ранкинг на проекти по ПРСР, когато попадат в бюджет, надхвърлящ бюджета на даден прием.

Днес в парламентарната зала обаче проектът беше отхвърлен и вече може да се каже, че  не съществува в правния мир в този си вид.

Предстои текстовете в закона отново да бъдат преработени

и чак тогава  отново да се предложат на второ четене.

Както ни отговориха от БАКЕП, такова предварително оценяване на проекти /ранкинг/ не съществува в законовите текстове и в другите програми.

Така опитът за предварителна оценка на входирани проектни намерения се провали и се очакват нови предложения.

Но това означава, че приемите по ПРСР до края на годината още повече ще се проточат и забавят. А също, че и наредбата по подмярка 4.2 за преработка на земеделска продукция, ще има проблеми и ще се нуждае от преработване.

На 25 октомври ще се проведе Комитет по наблюдение на програмата, когато се очаква да се обсъди и този проблем, освен останалите наредби по мерките за 2018 година.