Това гласят допълнения в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които въвеждат нови задължения за ползвателите да спазват забраните за опазването им от пожари.

Досега няма постъпили становища по обществените консултации на проекта на решение на Министерския съвет за одобряване на проектозакон за изменение и допълнение на Закона за опазване на земеделските земи, показва справка на МЗХГ три месеца по-късно. Това показва, че проектът от 17 юли ще остане в сила. 

В него се актуализират административните процедури при пожари и се създава превенция в земеделските земи.

Това се прави, защото анализ за 2016 г. показва, че са възникнали 540 пожара, засегнали над 61 000 дка горски територии и многократно повече земеделски имоти.

Установено е, че сред основните причини, освен метеорологичния фактор, е небрежността на земеделските стопани, най-вече

при почистване на пасища, мери и ливади

Предлаганите изменения и допълнения на Закона за опазване на земеделските земи въвеждат забрана за паленето на огън в тези имоти без писмено уведомление до областните дирекции "Земеделие" и районните противопожарни служби в периода, определен като пожароопасен за съответната област.

Въвеждат се санкции за лице, което извърши огневи работи или палене на огън в пасища, мери и ливади от 1500 до 6000 лв.

А за ползвател на пасища, мери и ливади, който не уведоми писмено за почистването им - от 500 до 5000 лв. При повторно нарушение - от 2000 до 12 000 лв.

Въведени са и точни дефиниции на понятията "почистване" и "косене".

В Закона за собствеността и ползването на земеделските земи влиза задължение на ползвателите и да подават декларация при подписване на договора, че ще спазват забраните. При доказано тяхно виновно поведение договорите им ще се прекратяват едностранно.