Това обяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Мариета Захариева при откриването на национален семинар "Създаване на култура за интелектуална собственост сред малките и средните предприятия", организиран от Световната организация за интелектуална собственост в сътрудничество с Патентно ведомство и УНСС.

Според нея повечето малки и средни предприятия не знаят, че трябва да включват клаузи за закрила на търговските си тайни при сключването на договори.

Такива клаузи трябва да има и при сключване на трудови договори със служителите, и при договори за партньорство с други компании, в противен случай съществува риск от разкриване на търговската тайна.

Освен това, много фирми често пренебрегват включването на необходимите клаузи за конфиденциалност в договорните споразумения с партньорите си.

Предприемачите трябва да знаят, че може да се претендира за нарушение на търговските тайни, само ако е налице някакво фактическо доказателство, че са били предприели действия за защита на уникалната бизнес информация, подчерта Захариева. За да бъде защитена уникалната бизнес информация, се налага използването на други видове права върху интелектуална собственост като авторско право и индустриални права.

Авторското право например играе важна роля в текстилната, кожарската, мебелната и обувната индустрии, тъй като се придобива бързо и лесно, и не изисква никакви формални процедури.

С авторскоправна закрила се ползват например, справочници, вестници, компютърни програми, бази данни, произведения на изкуството, архитектура и реклами, карти и технически чертежи.

Защитата на интелектуалната собственост помага на фирмите да привличат инвестиции, да увеличават пазарната си стойност и да участват в разработването на нови пазари. Малки и средни предприятия, които разчитат на интелектуална собственост отчитат по-висок растеж до 20% в сравнение с подобни предприятия, които не отдават особено значение на нея, обясни Захариева.

Агенцията обмисля съвместни обучения на малките и средни компании заедно с Патентното ведомство с цел защитата на бизнеса.