Общата аграрна политика на ЕС след 2020 г. не би могла да е същата като досега по никакъв начин, и реформата й не може да е като предишната. Определено ще се наложи да е по-модерна, по-иновативна, по-опростена.

Това заяви Светлана Боянова, ръководител на Институт за агростратегии и иновации на форума "ОСП след 2020 - изборът на България", организиран с широко международно участие.

Българският земеделски сектор е на добро ниво по отношение на позиции и анализ на ОСП, каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Той заяви, че вече има една позиция за тази политика, ще се ползват и дебатите с цел оформяне на българската визия, но се очаква, че ще има намаление на бюджета на ЕС.

Вицепремиерът Томислав Дончев поохлади земеделските страсти относно по-големи очаквания за ОСП след 2020 г. и заяви, че нещата трябва да бъдат казвани с истинските им имена и поставени вече по друг начин. Това означава, че е тесногръдо да се очаква, че в ЕС ще бъдат задоволени консуматорски аргументи, започващи с "Дайте ни...пари", защото няма да вършат работа. За да има полза от дискусиите за ОСП трябва вече да се изтъкват правилни аргументи - да се говори за добавена стойност в земеделието, за дългосрочните ползи от тази политика, за екологизацията. В крайна сметка само един от петте сценария за ОСП, който е малко вероятно да се случи, е за по-голям финансов пакет за земеделие.

Иман Буут от Главна дирекция по земеделие на ЕК също зави, че се навлиза в трудна фаза относно многото цели, които трябва да се осъществят с европейския бюджет и предупреди: "Ако нямате сериозни намерения и ясни цели, не може да искате пари".

Всъщност бюджетът на ЕС ще стане ясен чак след като се одобри от държавите Международната финансова рамка за следващите 7 г., така че до края на 2018 и началото на 2019 г. нищо конкретно не може да се каже, освен всяка държава добре да мотивира целите си, казаха лекторите и препоръчаха отделно да се дискутира за парите, и отделно за целите, които държавите си поставят в ОСП.

На европейско ниво селското стопанство не е най-големият играч, заяви Буут и допълни, че ще има труден бюджет за ОСП, нови цели, известни трудности. А в същотовреме по места в държавите в ЕС се забелязвал малък апетит за промяна на Общата селскостопанска политика.

Според Алън Матюс, европейски експерт по ОСП, новото предизвикателство след 2020 г. ще бъде "Да правим повече с по-малък бюджет".

Представители на четири държави обявиха докъде са стигнали със своите позиции, както и най-голямата фермерска организация Копа Коджека, европейските синдикати. Експерти обясниха какви инструменти за управление на риска и финансиране се разработват в момента в ЕК, за да се ползват в новата ОСП.

Всички тях ще прочетете във в."Български фермер" в четвъртък - 28 септември 2017 г.