В рамките на международния проект "FareWellDock" шведски и датски изследователи предлагат сламата като алтернатива на купирането на опашките на прасетата за предотвратяване на канибализма, съобщава Pig Progress. Ето до какви извод стигнат те:
- За да се намали канибализмът в свинефермата, е достатъчно да се използва сламена постеля. В комбинация с намалената гъстота на поголовието в помещението сламата може да бъде също толкова ефективна, колкото и купирането на опашките. Като колкото е повече сламата, толкова по-добре.
- За да е сигурен свиневъдът, че предоставената слама е достатъчна за свинете, просто трябва да провери дали има останало количество, преди да застеле слама на следващия ден.
- Освен слама за постеля на свинете може да се използват и други ефективни материали като сено, силаж, сдребнен пресен талаш, торф.
- По-малко подходящи материали за предотвратяване на канибализма са топки, парчета твърдо дърво, къси вериги, гумени пръчки.
- Всички материали, използвани в свинефермата, трябва да бъдат безопасни както за прасетата, така и за околната среда, напомнят изследователите.