Кое ще е правното основание за ползване на полските пътища и напоителните канали

Диана Ванчева

За включването на земи от държавния и общинския поземлен фонд в споразумение и за разпределение ползвателите трябва да отправят искане за сключване на договор за едногодишно ползване.

Той ще става факт след заплащане на цената - а тя е по-високата сума между най-високата тръжна цена в землището за земите от държавния поземлен фонд за годината и размера на средното годишно рентно плащане за землището.

Полски пътища и напоителни канали

Допуска се в масивите за ползване да се включват и проектираните в плана за земеразделяне полски пътища.

Същото важи и за напоителните канали, които са отразени в плана за земеразделяне, в картата на съществуващи и възстановими стари граници и в картата на възстановената собственост. Става дума за канали, които не функционират, но попадат в масиви за ползване на съответния ползвател.

Ползвателите трябва да подават заявления до председателя на комисията, че искат предоставяне на проектираните в плана за земеразделяне полски пътища.

Но те обаче не трябва да са необходими за осигуряване на пътен достъп до имотите и до напоителни канали, които не функционират.

Когато даден общински съвет не приеме решение за цената на ползване на тези съоръжения, тогава директорът на съответната областна дирекция "Земеделие" трябва да направи това със заповед - т.е. да определя цена за пътищата. Размерът е средното годишно рентно плащане за землището.

Ползвателите на предоставените по гописания начин полски пътища и канали могат да кандидатстват за подпомагане по реда на Закона за подпомагане на земеделските производители. Но преди това трябва да са платили в 3-месечен срок от възникването на правното основание за това, че ще ползват имотите.

За доказване на правно основание за ползване на полските пътища и напоителни канали, респективно и за кандидатстване за подпомагане, служат сключените договори с кмета на общината или със собственика на напоителното съоръжение.

Задължение на ползватели, на които са предоставени полски пътища в масиви, е да осигурят достъп до имотите, декларирани и заявени за ползване в реални граници през следващата стопанска година.