Диана Ванчева

Два вида форуми се състезават да представят на управляващите и в МЗХГ националната позиция на страната ни за ОСП след 2020 г., което само по себе си вече е странно, неприятно и тревожно.

Защото показва, че отново се задава или не си е отишъл от нас синдромът на двата синода и всичко по две, което сега надвисва и над земеделието...

Не че не вярваме, че МЗХГ и екипът на министър Румен Порожанов няма да се ориентират и да си решат кога, какво и как да обобщават, но това, което става просто е унизително за целия земеделски бранш. Но така е, когато за 27 години той - браншът не можа да се сдобие дори с един Закон за браншовите организации...

Земеделската общност ще представи националната позиция за ОСП след 2020 г. на 12 септември, казват за последно днес от АЗПБ, което щяло да стане в МЗХГ. Това било ясно от думите на министър Румен Порожанов по време на третото заседание на работната група към "Национален земеделски форум - ОСП след 2020 г.", което се проведе на 8 август в Стара Загора.

Обяснява се, че браншовите организации са много напреднали в комуникацията за новата ОСП и има консолидация във вижданията, независимо от нюансите на различните организации.

Предстои работната група да съгласува финалния документ, като до края на месец август браншовите организации ще могат да изпратят за съгласуване финалните си предложения за българската позиция в писмен вид, казва изпълнителният директор на АЗПБ Таня Дъбнишка.

В същото време...На 21 септември ще има дебат за ОСП след 2020 г. е второто съобщение, касаещо темата.

ИнтелиАгро и Институтът за агростратегии и иновации го организират в София като втория от серията дебати, посветени на Общата селскостопанска политика на ЕС след 2020 г.

Той ще се проведе на 21 септември в Хотел Балкан и участие ще вземат представители на министерствата на земеделието на Франция, Полша, Ирландия и Испания, които ще споделят своите визии за развитието на най-старата и ресурсоемка европейска политика след 2020 г.

Представители на Европейската комисия и Европейския парламент ще дадат яснота как европейските институции виждат бъдещето на ОСП и какви промени се очакват в нея.

Основният партньор на дебатите е най-влиятелната организация на фермерите и кооперативите в ЕС, Copa-Cogeca, която представи у нас в Пловдив, на първия дебат, своята официална позиция за ОСП, а сега ще каже как тя се приема в Брюксел.

Специален гост на събитието ще бъде и едно от най-влиятелните имена в Европа по темата за ОСП - анализаторът Алън Матюс.

...Разногледо се чудим, както и фермерите,  какво става с определянето, обединяването и приемането на единна българска позиция за ОСП след 2020 г., която трябва да бъде изпратена от името на България до Европейската комисия.

И понеже не се досещаме как ще стане това, по какъв ред и до кога е срокът и начинът, очакваме от МЗХГ да внесат в крайна сметка тази липсваща яснота.

Защото сме свидетели как единението ни още си е разединение за една много важна политика за години напред и върви засега по 2 писти...