Кои поведенчески реакции на поголовието показват, че животните не са стресирани?

Проф. Владимир Тимошенко

Въз основа на знанията за висшата нервна дейност, генетичната природа и закономерностите в поведението селекционерите правят отбор на крави, характеризиращи се с лесноуправляем, спокоен нрав и висока приспособимост. Регулирайки поведенческите реакции на кравите, грамотно използвайки биологичните и физиологичните особености на организма им може да се повиши продуктивността да се намалят разходите за труд и отглеждане, както и да се сведе до минимум негативното въздействие на околната среда, водещо до стрес. Това позволява получаването на допълнителни количества мляко и месо без излишни инвестиции за разширение на производството и увеличаване на поголовието.

Поведението на кравите, както и други признаци, постоянно еволюират. Така благодарение на общуването с човека животните са загубили дивите си реакции, променили са нрава и навиците си.

Резултати от изследвания потвърджават, че поведенческите реакции на животните, включително агресивността, стремежа към конфликти или избягването им, са обусловени от наследствени фактори и предопределят социалното положение в стадото

Кравите не са толкова придирчиви при избора на място за лежане, но все пак те винаги го оглеждат и се стараят да не лягат на мокро или мръсно място, а преди да легнат, наколко минути стоят.

Обикновено кравата ляга да една страна, опъва напред или настрани главата си, а долната челюст опира в пода. Главата й опира в гърдите, задните крайници са умерено свити, предните - са опънати или свити в надкопитната става. Понякога кравите лежат на една страна с опънати крайници. Възрастните крави запазват приетата поза средно 12 минути, юниците - около 20, а телетата - почти 40 минути.

За денонощие животните лягат 8-10 пъти (основно през нощта). След примерно 2-часово лежане кравите стават, а при следващото лягане 80% от тях променят положението си. Разликата в продължителността на почивка между отделните животни от по-висок и по-нисък ранг достига 2,5 часа.

Разстоянието между лежащите крави обикновено е 0,5-5 м, тъй като преживните животни избягват съприкосновение със съседите си.

При вързано отглеждане кравите лежат 11,5 часа в денонощие, а при свободното - с 40-100 минути по-малко, при свободно-боксовото, когато всяка крава разполага с отделно място - с 30-90 минути повече.

Кравите спят накъсано: истинският сън при тях продължава само 1-5 минути. Телетата спят по-дълбоко.

Обикновено за прием на фураж кравата отделя 5-6 часа в денонощие като при това времето на ядене на фуража зависи не от масата, а от обема му. Така за потреблениетоо на 20 кг царевичен силаж са необходими 30 минути, за 20 кг цвекло - 45 минути, а за 2 кг сено - 50 минути.

Кравите ходят до хранителната пътека 10 и повече пъти в денонощие.

Потребността от вода при кравите е 3 и повече литра на 1 кг сухо вещество. За водопой кравата отделя по 5-7 минути. През лятото кравите отиват да пият вода около 10 пъти дневно, а през зимата - 4-7 пъти.

Процесът на преживяне при кравите (основно в легнало положение) продължава 7-8 часа в денонощие, а броят на преживните периоди е 20-40.

Установено е, че час след хранене 4 пъти се повишава агресивността на кравите

Между нея и йерархичния ранг на кравата има пряка връзка.

Изследване потвърждава, че по време на хранене в нападения над животни с по-нисък йерархичен ранг участват 77% от кравите с висок ранг и само 22% - от среден и нисък ранг.

Доминиращите крави винаги се хранят спокойно без прекъсване, а останалите - остъпват място до хранилката. Затова за свободно отглеждане не са подходящи прекалено агресивни животни, с неудържим темперамент, както и животни със слаб тип висша нервна дейност. Това съществено повишава процентът на бракуване.

При голямо пологовие ограниченият фронт на хранене на кравите предполага съперничество, което се отразява негативно на продуктивността. С намаляване на фронта на хранене се увеличава общата продължителност на потребление на фураж, а изяденото количество и времето, необходимо за едно хранене, намаляват. При това заетостта на местата край хранителната пътека се увеличава тройно, затова много крави са принудени да изчакват реда си, което увеличава стадната йерархия и повишава напрежението.

Ето защо е важно храненето на кравите да се организира така, че всяко животно да получава безпрепятствено необходимата му порция.

ПАСАТ НАЙ-ИНТЕНЗИВНО ПРИ ИЗГРЕВ И ЗАЛЕЗ СЛЪНЦЕ

Кравите пасат най-интензивно при изгрев и залез слънце, когато не е горещо.

Те предпочитат млада трева с височина 12-15 см със съдържание на сухо вещество 22%.

Кравите прекарват на пасището средно по 8 часа (едва крава изпасва средно по 80 кг и повече зелена трева дневно), но времето може да варира от 6 до 14 часа.

На всеки 2-3 часа паша кравите почиват легнали или стоейки.

Кравите отиват до хранителната пътека 10 пъти за денонощие и повече
Кравите отиват до хранителната пътека 10 пъти за денонощие и повече
Много е важно всички крави да могат да се хранят едновременно
Много е важно всички крави да могат да се хранят едновременно
Потребността от вода при кравите е 3 и повече литра на 1 кг сухо вещество
Потребността от вода при кравите е 3 и повече литра на 1 кг сухо вещество