За втора поредна година, във Врачанския Балкан се провежда Национален фолклорен събор „Леденика“, съобщиха от пресцентъра на Община Враца, цитиран от "Фокус". Събитието, което събира хиляди любители на българските традиции и обичаи се организира от Общината. Целта на фестивала е да се съхранят хилядолетните традиции на българския народ и запазят културните ценности.

В програмата на второто издание на Национален събор „Леденика“ участват групи и изпълнители за автентичен и обработен фолклор от различни етнографски области на България. Специални гости на второто издание на Събора са народните певици сестрите Мария и Магдалена Филатови, Берковската духова музика, Мъжка фолклорна група „Огражденска четворка”, Светлин Миланов.

Кулминацията на Националния фолклорен събор „Леденика“, който започна на 24 юни, ще бъде пресъздаването на автентична Северняшка сватба, като ритуалът ще бъде представен от 13.30 часа днес. Младоженците, които избраха да се венчаят са д-р Ивайло Тодоров и Мария Спасова. Докторът е стоматолог и е от Мездра, а Мария е главен асистент д-р в Института по полимери към Българска академия на науките, и е от София.

Тази година Съборът събира и десетки майстори и занаятчии, които ще представят свои уникални творби и изделия - ръчно изработени сувенири от вълна, чанти, торби, тъкани килими и черги, национални носии, ризи, български народни музикални инструменти, реплики на стари български накити – нагръдници, пафти, битова керамика.

За най-малките посетители на Събора са предвидени много изненади и забавления. Чрез „Игри от миналото“ децата могат да се запознаят с детството на своите бабите и дядовци.