Четири страни заедно произвеждат половината от птичето месо в ЕС: Полша (13.9% от общия обем за ЕС-28), Франция (12,9%) , следвана от Великобритания (12.6%) и Германия (11.8%). Птичето месо е представено предимно от пилешко месо (79,8%) и Турция (14.8%), докато месото от патици е едва 3,6%. Останалият 1.8% е от месо от други домашни птици.

Пилешкото месо (10.1 милиона тона) се произвежда най-вече в седем държави-членки на ЕС, всяка, произвеждаща повече от 0,8 милиона тона: Полша, Великобритания, Испания, Франция, Германия, Холандия и Италия. С изключение на Холандия, същите страни заедно произвеждат 93% от пуешко месо в ЕС (1,9 милиона тона). Франция е най-големият производител на патешко месо, което представлява повече от половината от общия размер от 0,5 милиона тона, произведено в ЕС. Има и месо от други домашни птици - токачки или гъски.

Птичето месо представлява 5,5% от общото селскостопанско производство и 12,7% от продукцията на животните в ЕС, на обща стойност приблизително 21,2 милиарда евро.

Производствените ограничения, въведени от законодателството (като околната среда, хигиената и хуманното отношение към въпросите) са увеличили производствените разходи и ограничават рентабилността. Допълнителни задължения по схемите за качество също са увеличили разходите. Но пък по-високите разходи са компенсирани от добавената стойност. В условията на конкурентен пазар, това е благоприятствало развитието на по-големи птицеферми.
Според европейската статистика за сектора общият брой на бройлерните ферми под 5000 птици са 93.5%. Повече от три четвърти от фермите с повече от 5 000 бройлери са разположени във Франция, Испания, Полша, Италия, Германия и Обединеното кралство. Данните също така показват, че броят на бройлерните ферми е изключително висок в Румъния, Полша, Португалия и Гърция. Но и за тези страни 91% от стопанствата са с по-малко от 5 000 бройлери.