На провелия се на 20 юни информационен семинар на тема "Топлинният стрес при кравите", фирма Агритоп представи пред говедовъди от цялата страна ефективни решения за намаляване до минимум негативните последици от топлинен стрес.

Колко струва топлинният стрес в стадото?

С наближаване на летните горещини се повишава и рискът от топлинен стрес при кравите. Топлинният стрес влошава общото състояние на животните, намалява производството на мляко и маслеността му, намалява и репродуктивността на животните. Затова фермерите трябва да знаят как да решат проблемите, свързани с него.

Млечната крава, подложена на топлинен стрес, е в режим на оцеляване. Нейният прием на храна може да намалее с 35%. Засегнатите животни ще се опитват да се охладят, това означава, че те ще предпочетат да стоят прави, вместо да лежат, което, от своя страна, води до усложнения с копитата и със здравословното състояние на вимето.

Влиянието на температурата върху животното се засилва с увеличаване на влажността на въздуха. Особено опасни за кравите са комбинациите както на ниска, така и на висока температура с висока влажност. Когато температурата на въздуха надвиши 22 градуса, кравите започват да показват признаци на топлинен стрес. Производството на мляко може да намалее дори и при температура под 22 градуса, ако кравата е изложена на топлина за дълъг период от време.

Всичко за решенията, които свеждат до минимум последиците, ще научите от новия брой на в. "Бъргарски фермер" от 22-28 юни