Робот-градинар за 4 дни събра $120 хил. - сумата нужна за производството му. Това се случи на сайта на Kickstarter.

Kickstarter е американска корпорация с общественополезна дейност със седалище в Бруклин, Ню Йорк, която поддържа глобална платформа за обмен на информация.

Мисията й е да "помогне да се съживят творческите проекти". Kickstarter съобщи, че е получил повече от 1,9 млрд. долара от 9,4 млн. поддръжници, за да финансира 257 000 творчески проекта като филми, музика, сцени, комикси, журналистика, видео игри, технологии и проекти, свързани с храните.

Как работи роботът?

Използвайки уникални елементи на дизайна и различни датчици, Tertill ежедневно обикаля градината и отстранява плевелите. Роботът работи със слънчева енергия и е устойчив на капризите на времето.

Неговият диаметър е 21 см. Един робот ефективно работи на 10 квадратни метра.

Плевелите изскубва с помощта на тример, който се намира под корпуса.

Не остава на определен участък а с помощта на сензори покрива цялата територия на градината.

За да се премести, използва четири колела, които са разположени диагонално към земята. Роботът може да се придвижва и по пясък или мека почва.

А за да не излезе роботът от пределите на градината, територията трябва да се огради с неголям бордюр или оградка.

Как разбира кое е растение и кое плевел?

За това Tertill използва много прост метод : плевелите са къси, а растенията високи. Ако растението е достатъчно високо и превишава корпуса на робота, заработва сензор и роботът се отдръпва.

А когато растението е под робота заработва друг сензор и тримерът премахва плевелите с корена.

Доколкото технологията е основана на височината на растенията, новите насаждения трябва да се защитят със специални оградки. Когато Tertill се приближава към оградката, той се връща.

Но плевелите израстват наново?

Роботът постоянно е в градината и всеки ден търси плевели. Затова те са винаги малки, когато роботът ги намира.

Колко често се зарежда Tertill?

Роботът се зарежда от слънцето. Батерията е достатъчно мощна, за да може "градинарят" да работи и в мрачните дни . Не е нужно батерията да се зарежда или сменя ръчно.

През мрачните дни роботът изразходва по-малко енергия и не работи така ефективно.Но и плевелите в облачните дни растат по-бавно.