Някои факти за сладкопойните славеи ще ви накарат не само да се заслушвате в прелестното им пеене, но и да ги уважавате.
Песните на славеите звучат от 12 млн. години. Това е примерната възраст на откритите в Унгария изкопаеми останки на прародителя на съвременния славей.
Докато пее, славеят губи до 80% от теглого си и изяжда толкова храна, за да компенсира потребената за това енергия.
Пеенето на славеите е главният им коз при търсенето на половинка, затова той така се старае. Възрастните славеи имат повече шансове, тъй като репертоарът им е по-богат. Но около 49% от славеите така и не успяват да си намерят половинка.
През деня пеят пеят мъжките, които са част от двойка, а през нощта: тези не се размножават.
По време на пеене славеят прекарва през себе си големи обеми въздух, охлаждайки спермата до необходимата за съвкуплението температура.
Южният славей пристига в началото на април. Първо идват мъжките около 28 март, а женските пристигат около 12 април. Славеите не започват да пеят веднага след долитане в родината, а след седмица.
Славеите пеят всеки ден, като замлъкват само по обяд.
Някои славеи пеят, стоейки неподвижно, с изпънати крака и махайки опашка, а някои тъпчата на едно място.
Старите славеи пеят по-хубаво от младите.
Песента на славеите съдържа до 24 редуващи се серии от звуци, а при изкусните майстори - до 40.
В пеенето на славея се чуват свиркащи, бълбукащи и щракащи звуци, бавно тепмо и голямо разнообразие от звуци, благодарение на което пеенето му очарова.
Най-възрастният славей в света е живял на 8 години.
Гнездуването и брачният период на славеите съвпадат с разлистването на брезите, като при това листата трябва да са толкова големи, че пернатите да могат да пият от тях вода.
Славеите са мигриращи птици и голяма част от годината прекарват в АФрика. Но там местните жители не могат да се насладят на песните им - славеите пеят по време на брачния период, който преминава в родината им.
Средната скорост, която развиват славеите в полет, е окоол 40 км в час. ПРи полет славеят държи опашката си хоризонтално. Когато славеят каца на клон, повдига и спуска опашката си.
Отлитайки да зимуване в Африка, славеите преодоляват 6500 км.
Езичето на славея тежи 0,1 грама.
Славеите са полезни птици, тъй като изяждат вредните за дърветата насекоми.
Славеят гнезди в долната част на ниско разположените клони и храстите. Гнездото е изградено предимно от стари листа, а най-вътрешната е застлана с тънки тревички. Обикновено славеите стоят на клоните, разположени близо до земята, с повдигната опашка и спуснати крила.