Млякото и млечните отпадъци в храната на свинете играят важна роля. В дажбите на различните категории свине количеството им варира. Млякото от крави, кози, биволици и отпадъци от преработването му – обезмаслено мляко, мътеница, суроватка и цвик, се използват при храненето на всички категории свине.

Изхранват се предимно на млади растящи животни. Те се включват в дажбите, за да осигурят главно балансирането им на протеин, незаменими аминокиселини и витамини. По принцип пълномаслено мляко се използва в екстрени случаи – болести, умиране на кърмачки и др.

При нашите производствени условия проблемът за пълноценното хранене на отбитите, подрастващите и угоявани прасета се решава чрез използване на обезмаслено мляко, мътеница, суроватка и цвик в оптимални количества.

Млечните отпадъци се използват масово и при мокрото хранене. Могат да се размесват с концентрирана смеска или да се дават във вид на поило при сухото хранене. Важното е да се изхранват в свежо състояние (пресни), за да не предизвикат храносмилателни разстройства. Препоръчително е обезмасленото мляко да се подквасва и изхранва като кисело, размесено в концентрирана смеска.

В промишленото свиневъдство обезмасленото мляко и суроватката след изсушаване се използват като компоненти и млекозаместители в предстартерни смески. В един килограм се съдържат средно 310-340 грама протеин и до 500 грама млечна захар. В смеските на бозайничета и отбити прасета се включват обезмаслено мляко 5-12 на сто, изсушена суроватка до 14 на сто.

Млечните отпадъци, главно обезмасленото мляко и суроватката, придават на свинското месо приятно розово оцветяване. Суроватката спомага по-бързото изчезване на рибния вкус и миризма на месото при угояване на свинете с участието на рибно брашно, рибни отпадъци и риботрицин в смеските.
Количеството на млечните отпадъци средно на глава за денонощие зависи от категорията на свинете:
0 бозайничета на възраст от 21 до 35 дни с живо тегло между 7 и 10 кг получават обезмаслено мляко 0,1-0,3 кг, мътеница 0,1 кг, суроватка и цвик – 0,1 кг;
0 отбити прасета на възраст 60 дни с живо тегло 20-25 кг получават обезмаслено мляко 1,0 кг, мътеница 0,5 кг, суроватка и цвик – 1,0 кг;
0 подрастващи прасета на възраст 120 дни с живо тегло 55-60 кг получават обезмаслено мляко 2,0 кг, мътеница 1,0 кг и суроватка и цвик – 4-5 кг;
0 прасета за угояване на възраст 180 дни и живо тегло 100-115 кг получават обезмаслено мляко 3,0 кг, мътеница 2,0 кг и суроватка и цвик – 6-8 кг.
Важно! Фермерите с по-малко опит трябва да знаят, че мътеницата действа слабително и винаги в началото на всички категории свине се дава 1/3 по-малко от предвидените количества. Цвикът се изхранва в горните граници на предвидените количества.