Това е целта на R&D проекта „FatValue”, подкрепен от Факултета по инженерство на Университета в Порто (FEUP), Университета в Миньо и компанията „Ирмос Монтейро” в Португалия.

За управление на отпадъците са необходими няколко хиляди евро. Отпадните продукти се получават от всички сектори на животновъдството – при отглеждането на домашни птици, едър рогат добитък, свине и кози. Групата от изследователи от Факултета по инженерство от Университета в Порто (FEUP) се заема с нелеката задача да намали разходите при производството на месо. Но също така търси начин и как да превърне животинските отпадъци в ценни продукти, включително животинските мазнини в биодизел. Ако учените успеят, новата технология освен че ще донесе финансова изгода на животновъдите, но също така ще допринесе за опазване на околната среда. А оттам ще се подобри и общественото здраве на населението.

Според Мануел Алмейда, професор във факултета по инженерство на Университета в Порто и ръководител на изследователите по проекта „FatValue”, сега се тестват три форми на оползотворяване на отпадъците от животински мазнини. Съвсем скоро партньорите в изследователския екип ще имат възможност да тестват по-полезните приложения за отпадъците.
Интерес буди едно от приложенията на екипа учени и то е използването на животински кости за производство на биоматериали за костна регенерация при хора. Проф. Мануел Алмейда обяснява на сайта на факултета по инженерство, че не всички кости могат да се използват за производство на биодизел. Например при едрия рогат добитък може да се използва само пищялът. Все повече се говори, че животинските мазнини са ценен източник на биодизел и органичен тор. От съставките на протеинови продукти (например неизползвано месо от обрезки, съдържащо предимно сухожилия, пръжки и кожа ), получени чрез анаеробно разлагане, може да се произвежда биогаз. Тези отпадъцимогат да бъдат използвани и като органични торове,категорични са изследователите на проекта „FatValue”.

Финансирането: Изследванията по проекта „FatValue”, осъществяван от специалистите от Факултета по инженерство на Университета в Порто (FEUP), Университета в Миньо и компанията „Ирмос Монтейро” в Португалия, са спонсорирани от Агенцията по иновации по оперативна програма „Конкуреноспособност”.