Дори разходите да ви излязат не по джоба, животните ще ви се „отплатят” с по-висока продуктивност и по-малко разходи за травми, съветват специалистите от сп. “Животноводство России”.

Модерното оборудване във фермите не е каприз. Комфортът за животните в кравефермите е задължителен особено ако се отглеждат високопродуктивни млечни животни. Ето защо качеството на пода на пътеките в кравефермите е от много голямо значение, защото той е като “свързваща магистрала” между различните зони в кравефермата. Подът трябва да осигурява на кравите оптимални естествени условия за социалното и репродуктивното им поведение. Специалистите в Германия отчитат, че най-често подовете в кравефермите са от бетон, който бързо се износва, става твърде гладък и хлъзгав на определени участъци и създава проблеми на животните при придвижването им. Много често той е причина за заболявания по копитата, както и травми при заскачане на кравите. При лягане кравите може да травмират и вимето.

Резултатът е: животните намаляват движението си от страх да не се подхлъзнат и започват да се придвижват с къси и чести крачки на малки разстояния. Еластичните гумени настилки за пътеките променят поведението на кравите. Те са меки, хигиенични и устойчиви на пързаляне. Стабилността при стъпване създава чувство на сигурност и осигуряват на кравите възможността за необходимата етествена подвижност. Крайният резултат е здрави копита и добро физическо и душевно състояние. Всички тези фактори допринасят за увеличаване на качеството на млякото и дълголетие, което неминуемо води до по-висока рентабилност на кравефермата.

Заслужава ли си инвестицията в настилките за лежане и ходене?  Да, защото:

- мобилността и продуктивността на кравите се повишава;

- по-малко животни се подхлъзват и съответно намаляват травмите, а оттам и броят на бракуваните животни рязко се снижава;

- при меките каучукови настилки кравите по-ясно показват признаците на разгоненост, защото заскачането не води до падания;

- намаляват заболяванията по копитата;

- намаляват се разходите за ветеринарни услуги и медикаменти;

- възможността за по-дълго лежане върху мека постеля увеличава количеството на отделеното мляко.