Постът на социален министър ми бе предложен от премиера. Проведохме среща, нямах много време да взема решение, каза пред Нова тв Бисер Петков. Според него тенденцията у нас е към сближаване броя на работещите и на пенсионерите.

"Към момента пенсионерите са към 2 млн. и са по-малко от работещите. Към 2060 г. това съотношение вече ще бъде близко до единица", каза Петков.

Пенсионните вноски тази година се увеличават с 1 процентен пункт. Следващата ще се увеличат с още един, каза социалният министър. Според него в този мандат засега не се предвижда увеличение на вноските за пенсиите.

В България се получават 945 000 инвалидни пенсии, но министърът не се ангажира колко от тях са фалшиви.

"Не бих използвал думата фалшиви. Те са законно отпуснати. Песиите се получават на базата на експертно решение стига човекът да има осигурителен стаж. За различните възрасти той е различен", каза Петков.

Общият разход за изплащане на инвалидни пенсии миналата година е бил 1,7 млрд. лв. Предстои обаче да се промени методиката, след като са направи по-добра експертиза.

Ще се променя и модела на изплащане на социални помощи на семействата с деца с увреждания. В края на тази седмица министър Петков ще има среща с такива семейства.

Той каза, че се е чувствал добре като преподавател. Има студенти, с които се гордее и се надява и в бъдеще, например в почивните дни, да им отделя.