Ягодите масово са поразени от сиво гниене

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

След краткотрайното, съществено понижение на температурите в края на първото десетдневие на май, през първата половина от следващия седемдневен период се прогнозира бързо затопляне и ускоряване на вегетацията на земеделските култури.

Падналите валежи през изтеклия период надвишиха на много места в страната 25-30 л/кв.м (Враца - 44 л/кв.м, Ловеч - 37 л/кв.м, Плевен - 27 л/кв.м, Русе - 47 л/кв.м, Разград - 25 л/кв.м, Драгоман - 35л/кв.м, София -30 л/кв.м, Благоевград - 25 л/кв.м, Казанлък - 53 л/кв.м, Чирпан - 30 л/кв.м, Стара Загора - 25 л/кв.м, Сливен - 30 л/кв.м, Бургас - 25 л/кв.м). В края на първото десетдневие почвените влагозапаси в 50-см. слой на много места в полските райони на страната бяха в оптимални граници. Те ще се отразят благоприятно на началните фази от вегетацията на царевицата и слънчогледа и на есенните посеви, при които протичат критични по отношение на влагата фази. До средата на май при пшеницата и ечемика в полските райони на страната ще се наблюдават изкласяване и цъфтеж. При царевицата и слънчогледа ще имаме листообразуване. При ранните пролетни култури (фий, грах) ще се осъществява бутонизация и цъфтеж, а при засетите в края на април и началото на май топлолюбиви пролетници (фъстъци, фасул, дини, пъпеши) ще се наблюдава поникване и начално листообразуване. През периода рапицата ще встъпи в репродуктивен стадий от развитието си.

При овощните култури, незасегнати от пролетните слани и градушки, ще наблюдаваме наедряване на завръзите. При лозата ще се наблюдава отделяне на реса, при ягодата ще имаме цъфтеж и формиране на плода. Честите валежи през първото десетдневие на май бяха предпоставка за развитие на гъбни болести по земеделските култури.

Подходящи условия за растителнозащитните пръскания ще има през първата половина от следващия период. При овошките трябва да продължат третиранията срещу струпясване и съчмянка. При лозата се очаква увеличение на заразите с оидиум и мана. При ягодите във фаза цъфтеж имаме масово заразяване със сиво гниене. Срещу сивото гниене по ягодата се препоръчва третиране в началото на цъфтежа, по време на масовия цъфтеж и в края на цъфтежа с фунгицидите Тирам 80 ДГ-0,3%(за първо пръскане), Шавит Ф 72ВДГ-0,2%, Пролектус 50ВГ - 0,12%.

През втората половина от периода се очаква понижение на температурите и нормализиране на топлинните условия.