Почти всичко, което вярваме, че са овцете не е вярно. Те съвсем несправедливо са наричани глупави, безобидни и безпомощни. И стават само за три неща - да бъдат издоени, остригани и изядени.

Всъщност овцете са изненадващо интелигентни, с впечатляваща памет и умения, съобщава BBC. Те изграждат приятелства, поддържат се една друга в битки и са тъжни, когато посестримите им са изпращани към кланицата. Освен това те са едни от най-разрушителните животни на планетата.

Проучване на невролога Кийт Кендрик от китайския Университет по електронни науки и технология в Ченду установява, че воцете могат да разпознаят най-малко 50 отделни лица и не ги забравят 2 години. А това е доста по-дълго, отколкото е характерно за много хора.

В проучването са използвани 25 двойки овце. Те са показали ясни признаци на поведенческо "познаване" на лица при показване на снимки, като реагирали гласово. Животните диференцирали и изражения на лицето, като предпочитали усмихнати, а не намръщени лица.

Каролин Лий от CSIRO в Австралия също потвърждава интелигентността на овцете. Тя установила, че животните могат да се научат да придвижват в сложен лабиринт.
Освен умни овцете могат да бъдат и игриви, и радостни. За да се убедите в това, е достатъчно да наблюдавате веселите скокове на агнета.