Пъновете и чеповете, в резултат на човешката дейност, съкращават живота на дърветата. Какво точно се случва: чепът е мъртво разклонение върху стъблото. Постепенно мъртвата тъкан започва да гние. За съжаление никаква овощарска замазка не може да я спаси. Образува се гнила дупка. Най-важното е, че умира кората и тук вече не достигат сокове. Мъртвата кора е убежище за гъбите и огнище за рак на кората. Гнилостните процеси се разрастват. В най-добрия случай се образуват огромни рани около чепа. В лошия и по-често срещан случай - ракът обхваща цялото дърво.

Загниващата рана е входна врата за прахановите и дървоядни гъби.

Гъбите проникват в по-меката сърцевина и бързо обхваща цялото дърво. Така те живеят в симбиоза 5-6 години - отначало убиват, а след това изяждат дървесината. Проникването в дървесината се вижда добре на снимките.

Спасението е ускоряването на растежа на дървото - редовна резитба и освобождаване на дървото от излишните плодни разклонения, подмладяване на долните клони. Силното дърво изпреварва в развитието си гъбите и образува нови пръстени дървесина.