Предприемчивите да се възползват от сегашната обезпокоителна тенденция, напомня н.с. Иван Иванов, и обяснява защо: Козите са най-устойчивите и високоадаптивни селскостопански животни. Те бързо се приспособяват към промените в околната среда и безпроблемно оползотворяват местности, недостъпни за останалите видове. Не изискват инвестиции за специално оборудване на оборите, нито големи разходи за фураж. Грижите за тях не са сложни, а отплатата е висока.

И още: Сега пазарната обстановка у нас е изключително подходяща за купуване на кози и за развиване на високопечеливш бизнес с отглеждането им. Необходими са само инициатива и желание за сътрудничество с научните среди.

Броят на козите непрекъснато намалява и е почти сигурно, че тенденцията ще се запази и през следващите няколко години дори ще се засили. Основната причи-
на за това е, че у нас няма големи козевъдни ферми. Почти всички кози у нас се отглеждат за задоволяване единствено на личните нужди на стопаните. И когато селата се обезлюдяват, съвсем естествено е броят на козите да намалява пропорционално на броя на жителите в съответните райони. Тази на пръв поглед силно обезпокоителна тенденция крие много висок потенциал за развитие на свръхмодерен и високопечеливш бизнес.

Кои са предпоставките за това?

0 Първата предпоставка е високата млечност на козите ит личния сектор. Дребните стопани нямат нито желание, нито възможност да увеличават своите "стада". По правило всички приплоди се колят. Изключение се прави само когато трябва да се подмени
болно или остаряло животно. Ако новата козичка не оправдае високите очаквания на собственика, тя се коли и се заменя още същата есен. Затова животните в дребното
лично стопанство са "двечки-трички, ама добрички".

0 Втората предпоставка: ниските цени на животните. Това обаче е временно
явление, от което ще се възползват само предвидливите фермери. Веднага след като тенденцията към понижение прекъсне и броят на козите се стабилизира, цената на високопродуктивните животни рязко ще се повиши, както вече стана с кравите и овцете.

0 Третата предпоставка е чисто психологическа. Много от дребните стопани дълбоко се привързват към своите животни и когато повече не могат да се грижат за
тях, винаги търсят възможност да ги продадат за отглеждане, преди да ги предложат за клане.

Същевременно обаче търсенето на продукти от козевъдството (козе сирене и ярешко месо) в ЕС непрекъснато се увеличава. Природните условия за развиване на козевъдство у нас са прекрасни, а професионални стопанства за развъждане и отглеждане на кози в България почти няма. Всичко това предлага много широки възможности за съвременен и високодоходен селскостопански бизнес на всички
предприемчиви животновъди.

Защо се търси козето мляко? Най-значимата продукция, добивана от козите у нас, е млякото. То съдържа 11,3-13,7% сухо вещество, 3,0-4,5% мазнина, 3,3-4,1% белтък, 4,4-4,9% млечна захар и 0,8-1,0% минерални соли. Белтъчините на козето мляко са най-близки по своя аминокиселинен състав до тези на човешкото мляко. Те имат малки размери и лесно разградима структура, което ги прави високоусвоими и особено ценни в диетата на деца, болни и възрастни хора. Белтъчините на козето мляко за разлика от същите в останалите млека не провокират и не обострят алергични състояния при пациенти със свръхчувствителна имунна система. Това прави козето мляко и продуктите от него единствено поносими и незаменими за деца и възрастни с алергични и автоимунни заболявания.

Козето мляко съдържа във високи количества аминокиселината таурин, която спомага за обезвреждането на отровните вещества в черния дроб. То съдържа най-много калций, фосфор и витамин А в сравнение с останалите млека. Мазнините на козето мляко се усвояват най-лесно и съдържат високи количества линоленова и арахидонова киселина, които са незаменими за човешкия организъм. Въобще козето мляко е най-пълноценно
и най-високоусвоимо за човека.

Следващият по значение продукт от козевъдството е ярешкото месо. То има малък процент мазнини, ниско съдържание на холестерол и отлични вкусови качества, обусловени от неговата специфична много крехка структура. Ярешкото месо е лесносмилаемо, високоусвоимо и притежава доказани диетични свойства. Най-високо е търсенето му във Франция и Италия, а извън ЕС - в арабските страни.

Освен това козите кожи са много ценни за леката промишленост и са предпочитани пред овчите поради по-голямата си плътност и здравина. Колагенните снопчета в мрежестия слой на козята кожа са здраво преплетени, без големи мастни депа помежду им. Кожата от 5-6-месечни козлета е дебела 1,3-2,2 мм, от възрастни кози - 1,8-2,5 мм, от пръчове - 2,3-3,5 мм.

Други продукти от козевъдството са козината (мохер) и пухът (кашмир). Те са много ценни и стойносттта им на международния пазар често надхвърля 150-200 щатски долара за килограм. За добиването на мохер и кашмир обаче са необходими специални породи, прецизно хранене и много добри условия за отглеждане на животните.