Най-новите данни на шотландското правителство говорят за намаление на числеността на добитъка в страната до историческия минимум. Броят на едрия рогат добитък в Шотландия е паднал до най-ниското си равнище от 1950 г.
Резултатите от проведено през декември миналата година селскостопанско преброяване показват, че количеството едър рогат добитък е намаляло с 1,4 процента и е 1,71 млн. глави.
Месодайните говеда са намалели с 1,2 процента, а млечните крави - с 0,6 процента.
Тези цифри обръщат тенденцията на увеличаване на едрия рогат добитък в Шотландия през последните две години.
Председателят на комитета по животновъдство (NFU) на Шотландия Чарли Адам свързва намалението на броя на ЕРД с промяната на правилата за отглеждане на добитъка и с фермерските субсидии. Производителите на говеждо месо вече трябва да се съобразяват с по-строгите спецификации на кланичните трупове и с намалението на максимално допустимото кланично тегло и това има негативен ефект, обяснява Чарли Адам. Освен това промените в подпомагането на много говедовъди и преработватели също се отразяват на поголовието.
За сметка на едрия рогат добитък броят на овцете, отглеждани в шотландските ферми, се е увеличил с 1,7 процента - до 5,04 млн. глави. Броят на отглежданите в Шотландия свине също продължава да расте - с 11 процента - до 368 000 глави. Със 7 процента са се увеличили пък отглежданите птици, а броят на бройлерите е нараснал с 19 процента.