Президента, премиера, министъра на енергетиката, и председателя на КЕВР са сезирани от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция с гневно писмо относно случващото се в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Повече от 70% от производителите на оранжерийна продукция разчитат на синьото гориво като най-екологично чисто и енергийно ефективно.

Поскъпването му ще оскъпи значително продукцията им, а увеличението, искано от работната група към КЕВР ще направи оранжериите, снабдявани от газоразпределителните дружества неконкурентоспособни, а провеждането на нормално оранжерийно производство – невъзможно.

Разчетите на организацията показват, че оранжерийно производство, при което използват около 100 000 куб.м. газ годишно, при настоящата цена на газта и сегашните условия на доставка, е силно проблематично.

В настоящата ситуация има два възможни изхода, според тях:

Или поетапно ликвидиране на оранжерийното производство в страната, при което отделни производители със задължения по банкови и други кредити за инвестиции, задължително ще се окажат в състояние на фалит, или преминаване към по-късни срокове на производство, което във всички случаи ще доведе до бавното ликвидиране на бранша в резултат на натиск от внос и значително по-евтиното полско производство.

Ситуацията, описана по-горе, ще стане много тежка при повишаване цената с 30% на природния газ, каквото е искането на БУЛГАРГАЗ от 01.04.2017 г.

За БАПОП такова увеличение си е чиста лудост и те са в истински шок от решението на работната група към КЕВР да приеме исканото увеличение от 1 април. Предлагат Комисията за енергийно и водно регулиране да преразгледа и преосмисли решението на работната си група, казва Атанас Кунчев, изп.-директор на БАПОП.