Овцевъдите ни искат засилен контрол преди Великден, съобщава Агрозона. Около 100 хил. агнета от съседна Румъния ще влязат в нашите кланици около Великден и месото им ще стигне до трапезите ни с български печат. Тази измама, която трудно може да се пресече е дело на търговци, които налитат на съседските животни, заради по-ниската цена, въпреки че в страната има достатъчно производство. „Цената им е по-ниска с около 1,50 – 2 лева за килограм живо тегло, колят се тук и тръгват към магазините като български.“ , сподели за „Агрозона“ Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна организация (НОА). Общо по празниците у нас се изяждат около 400 хил. агнета, които българските овцевъди могат да осигурят на сънародниците си, категоричен е производителят. Той препоръчва на купувачите да отидат и да си вземат директно от фермите животни, за които е абсолютно сигурно, че са родно производство, вместо да разчитат на вносната стока, която не се пусна в магазините на по-ниска цена.

Цената не трябва да минава 14 лева

В много стопанства около големите градове вече са резервирани животни, продължава и практиката гърци от пограничните райони да си запазват хубави агнета в нашите ферми, които са им най-близки. Те също капарират отрано животни и вече са редовни клиенти. Вносът на австралийско и новозеландско месо е проблем на целия Европейски съюз, в това отношение страната ни не прави изключение, въпреки че сме сериозен производител. В магазините дори непосредствено преди Великден цената на прясното месо не трябва да надхвърля 14 лева за кило. Това е почти три пъти по-скъпо от цената във фермата за живо тегло.

Засилен контрол край празника

Защита на българските производители на агнешко месо, яйца и други традиционни храни за Великден са поискали от Управителния съвет на Обединени български животновъди от шефа на БАБХ д-р Дамян Илиев по време на среща в агенцията. „Обещаха ни от тяхна страна като контролен орган да направят всичко възможно да няма измами с българската продукция, за да може по празниците родните потребители да имат достъп до прясно българското месо.“. Това съобщи Бойко Синапов, председател на „Обединени български животновъди“.

Пробутват новозеландските агнета мариновани

Той каза още, че в страната вече има внесено новозеландско агнешко месо. „Когато има внесено дълбокозамразено агнешко месо, в магазинната мрежа трябва да се обозначи ясно това, а не да се представя като българско прясно месо. Пазарът е общ, държавата не може да забрани това, но контролът трябва да е много силен и да е ясно кой е производителя и как е съхранявано месото, настоява браншовикът. Дълбокозамразените меса може да стоят и десет години, този въпрос е проучван от асоциацията отдавна, припомни още той. „Куриозно е да се предлага в магазинната мрежа мариновано агнешко месо. Това месо е било дълбоко замразено и се маринова, за да се избегнат неприятните миризми и вид“, категоричен е Синапов. По време на срещата д-р Илиев е поел ангажиментът да има стриктен контрол в цялата страна, за да не се заблуждават нашите потребители.