Бившият зам.-министър на земеделието Георги Костов попита сегашното ръководство на МЗХ защо в горските стопанства са спрени всички инвестиционни програми на държавните горски предприятия. Същото важи, казва той, и за програмата за изкупуване на малки частни гори, която финансово била обезпечена.

Бившият зам.-министър с ресор гори твърди, че са спрени и инвестиционните програми за купуване на техника в стопанствата, а в същото време над директорите се оказва натиск за кадрови смени.

Според него неоснователно е бил отстранен от сегашния министър и човекът, който въведе електронната система за контрол на дървесната - шефът на Изпълнителната агенция по горите инж.Тони Кръстев.

Иначе в горите нищо ново...

Горските служители продължават да осъществяват контрол и доколкото могат да задържат нарушители - този път с крадени дърва бе задържан извършител в района на Държавно горско стопанство "Белица" от служители на стопанството.

От Югозападного горско предприятие съобщиха, че при проверка техни служители са установили, че бус транспортира незаконно придобити 3,5 куб. метра букови дърва за огрев. Шофьор на превозното средство е Сабри Мехмед Кусаров от с. Краище, община Белица - стар познайник на горските власти, известен с множеството нарушения в района.

Дървата са откраднати от временен горски склад в местността Равен, в обекта се извършва добив на дървесина от фирма "Тарина" – собственост на бащата на нарушителя. Незаконно транспортираната дървесина е закупена и е собственост на друга фирма.

На място са извикани за съдействие служители на РУП Разлог. Автомобилът и дървесината са задържани и транспортирани в базата за съхранение в града. На нарушителя ще бъде съставен акт и ще бъде сезирана и Районната прокуратура в Разлог.