Алма Давидова

Напрежение в световния баланс на царевицата, прогнозират за следващия сезон експертите.

Това ще се случи преди всичко, поради намаляване на производството в САЩ.

Както и при пшеницата ниските цени на царевицата заставят американските фермери да намалят посевните площи с 5% в полза на соята,която е по-рентабилна за отглеждане. Затова е възможно произведената фуражна култура в САЩ през 2017 г. да падне на 32 млн. тона.

От Societe Generale очакват спад в площите с царевица в САЩ с 5,5 млн. акра, което би довело до понижение на складираните количества спрямо потреблението до 13,2% през 2017/18 от 16,2% през 2016/17 г.

Интересна е и прогнозата на експертите от Rabobank, които очакват понижение на световните запаси от царевица за първи път от 2009 г. насам (което по принцип би трябвало да се разчита като сигнал за увеличение на цените).

Но отново се намесва и пазарът на Китай, чиято политика на субсидиране ще поощри понижение на складираните количества с 10 млн. тона през пазарната 2016/17 г. и с 6% на годишна база през 2017/18 г.

В същото време световното производство (с изключение на Китай) няма да покрие потреблението и неговият дефицит ще е 19 млн тона. Така глобалните крайни запаси ще стигнат само за потребление от 42 дни, което може да предизвика най-напрегнатия баланс на царевицата за последните 5 години

В близка перспектива европейският пазар на фуражната култура показва слаб ръст.

Причина е голямото търсене на тази с френски произход от страните от Северна Европа, доколкото проблемите с транспорта по Рейн и Дунав, ограничивават доставките на зърно от страните в Източна Европа.

Експертите не виждат в среднострочна перспектива причини за спад в цените на зърното ,включително и царевицата. Прогнозират и постепенно покачване.

Еврокомисията уточни прогнозите си за запасите

В края на сезона в страните от ЕС ще останат 10,16 млн. тона царевица(предишна прогноза - 9,95 млн. т).

През миналия сезон преходните запаси бяха 12,18 млн. тона.

Очакванията за експорта на царевица за текущия сезон са за намаление до 2,2 (2,7) млн. тона.

Импортът ще е 13,7 (14) млн. т.

Увеличава се и преработката на културата за биоетанол

Очакванията са, че за тази цел ще бъдат използвани 6,0 млн. тона царевица (срещу 5,5 млн. тона миналата година).

А по прогнозите на FranceAgriMer, в текущия сезон експортът на царевица от Франция ще се намали до 4,895 млн. т (-19,7% спрямо миналия сезон). Най-големите купувачи си остават страните от ЕС: Испания (74,4 хил. т), Германия (31,7 хил. т), Нидерландия (37,5 хил. т), Белгия (36,4 хил. т), Великобритания (21,3 хил. тона)

USDA във февруарския си доклад повиши прогнозата си за световното производство, потребление и обем на търговия с царевица за сезон 2016/17.

Световното производство на царевица в текущия сезон ще нарасне до 1040,2 млн. т (+2,3 млн. спрямо януарската прогноза), като малко ще превиши рекорда, установен за сезон 2014/15 - 1015,6 млн. тона.

Оценката на реколтата от царевица в Мексико е повишена до рекордните 26 млн. т (+1,5 млн. т),а на Украйна - до 28 (+1) млн. т.

Световното потребление за първи път ще превиши 1 млрд. тона и ще достигне 1,033 млрд. тона (+2,3 млн. т). Прогнозата за потреблението в Китай е повишена с 4 млн. тона, поради резкият спад в импорта на другите фуражни кулури, спрямо ниските вътрешни цени на царевицата и усилията на правителството за стимулиране преработката на тази култура.

С 0,9 млн. тона е увеличена и прогнозата за потребление на царевица в САЩ.

Световния експорт е повишен до 149 (+0,9) млн. т , благодарение на Украйна (+0,7 млн. т) и Канада (+0,2 млн. тона).

Крайните запаси от царевица в света също ще бъдат рекордни - 217,6 (-3,4) млн. т. Прогнозите са намалени за Китай (-4 млн. т), САЩ (-0,9 млн. т), ЕС (-0,3 млн. т) и увеличени за Мексико (+0,4 млн. т) и Парагвай.

Агенцията за анализи Informa Economics промени прогнозите си за реколтата от царевица в Южна Америка. Реколтата в Бразилия е 89 млн. т (+2 млн. спрямо предишната прогноза), в Аржентина - 35,2 млн. тона (-0,8 млн. тона).

А в Аржентина са засети рекордни площи с царевица в размер на 4,9 млн. хектара, което съответства на прогнозата на земеделското министерство на САЩ (USDA) и на Зърнената борса в Буенос Айрес(Bolsa). За отбелязване е, че посевните площи са най-големите за последните 40 години.

 ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...

Царевицата е най-популярната зърнена култура в света

От този универсален продукт получавате гориво, електричество и битови стоки

Ако мислите, че царевицата е само вкусна храна и отличен фураж за животните, това съвсем не е така. Благодарение на тази култура можете да станете енергийно независими и да си осигурите най-необходимите стоки.

Повече от 40% от произведената култура отива за храна на животни и птици, а биоетанолът заема 30% от целия царевичен пазар. Останалата част от продукцията се отглежда за производство на храна и семена. Около 12% от цялата произведена царевица в света отива за експорт. За година хората потребяват почти 1 млрд. тона царевица - това е повече, от пшеницата, ечемика овеса и соргото взети заедно.

От царевицата на практика можете да направите каквото си поискате

Тя е ключова суровина за производството на биогаз. Натрошената царевица, се зарежда в силоза и се подава към анаеробен биореактор.

От царевичните зародиши се правят салати и се получава масло, а от нишестето на зърната може да се добива и сироп.

Царевичното нишесте е не само добър сгъстител , но и суровина за производство на оцет и разнообразни алкохолни напитки, включително уиски и бърбън.

Царевичният сироп се използва като подсладител за желета, конфитюри и други сладкиши.

Царевичното масло е суровина за получаване на скъпи бои, сапун и заместители на каучука. От зърната дори могат да се правят влакна.

Царевицата е широко използвана като източник на нишесте във фармацефтиката, при производството на хартия, минната промишленост и строителството. Използва се и в производството на биоразградими пластмасови пликове, лекарства, хартия, картон, перилни препарати, бои, памперси, козметика, лепила, повърхностно активни вещества и агрохимикали.

Използват се също и стъблата и другите части на растенията: от тях се получават строителни и опаковъчни материали, торове и др. А от меката сърцевина на стъблата се правят папируси.От кочаните се добива фурфурол - суровина за производство на пластмаси, найлон и други синтетични вещества.

Зърно номер 1 в света

Въпреки, че е най-консумираната сред всички зърнени култури, царевицата е универсален продукт, от който може да се получи гориво, електричество и битови стоки.

Това значи, че като увеличаваме обемите на преработка на тази култура, можем да прескочим границите на агросектора и да създадем стоки с висока добавена стойност.

По материали от Businessviews.

 Най-поскъпналото зърно у нас

Показателно е, че изкупните цени на фуражната пшеница, рапицата, слънчогледа и ечемика са с между 2,2% и 6,2% под миналогодишните, докато тези на хлебната пшеница са изравнени с нивото си отпреди една година.

Само царевицата се изкупува на по-висока цена, в сравнение с година по-рано - с 9,7%.

Сега наблюдаваното повишение на средната изкупна цена на царевицата е от 290 на 295 лв./тон. Цената при доставка на пристанище е 305 лв./тон.

За сравнение средната цена за февруари 2016 г. е била 276 лв./тон.

Но за разлика от пшеницата твъpдe мyднo въpви eкcпopтът пpи цapeвицaтa.

Пpeдвиждaниятa нa САРА ca тoй дa дocтигнe нaд 1,4 млн. тона пpeз 2016/17 гoдинa. Ho ca изнeceни eдвa 50% oт тeзи oбeми.

Общо за периода 01.09.2016 г. -05.02.2017 г., износът на царевица и слънчоглед през пристанище Варна е съответно с 39,9% и 15,4% под отчетения за същия период на предходната година.

По предварителни данни на НСИ, общият износ на царевица през първите два месеца на пазарната 2016/17 година (септември и октомври 2016 г.) е в размер на 499,7 хил. тона - с 44% повече на годишна база.

По оперативни данни от началото на февруари, производството на царевица от реколта 2016/2017 г. е в размер на 2 224 716 тона.

Общото предлагано количество на царевица е 2 634 223 тона.

Потреблението на царевица възлиза на 1 172 737 тона, като от тях: вътрешно потребление - 462 000 тона и напуснали количества 710 737 тона в т.ч. за ЕС 577 969 т. и за трети страни - 132 768 тона. Запасите от царевица се оценяват на 1 461 486 тона.