150 международни награди са заслужили родните елексири през изминалата година

Българските вина стават все по-познати и търсени в различни райони по света, заради отличното си качество.

За оценката на родните гроздови елексири на световната сцена говори и фактът, че през изминалата година те са заслужили 150 международни отличия.

Очаква се общото количество произведено вино от реколта 2016 година да бъде около 160 милиона литра и качеството на повечето бутилки да бъде превъзходно. Това сочат данните на Изпълнителната агенция по лозата и виното.

100-120 милиона литра българско вино се продават в България годишно, съобщи изпълнителният ѝ директор инж. Красимир Коев. В същото време потреблението на вносни вина е 5,2 милиона литра годишно, допълни той.

Всяка година страната ни изнася и 60 милиона литра вино, които биха били и повече, ако не беше кризата в Русия, каза още Коев.

Доказателство за нарастващия авторитет на страната ни като отличен винопроизводител е фактът, че в периода 29 май - 2 юни тази година в София ще се проведат 40-ият Световен конгрес по лозарство и винарство и 15-ата Генерална асамблея на Международната организация по лозата и виното (OIV).

За форума в българската столица се приготвят вече най-добрите винопроизводители от цял свят.

По този повод през януари 2017 г. започнаха и срещите на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев с експерти и ръководители за съгласуване на действията.

През януари той и екипът му се срещнаха с регионалния икономически съветник към посолството на Франция - Жан-Мари Деманж и икономическия съветник Доминик Гранше. Заедно обсъдиха много въпроси, свързани с предстоящото световно събитие по лозарство и винарство в България.

Предимно се дискутират темите за българското вино, развитието на лозаро-винарския сектор в България и двустранното сътрудничество и партньорство с Франция, която е основна винена държава в Европа.

Инж. Коев подчерта, че всички трябва да се гордеем, че България е включена в 10-те най-добри туристически дестинации в света в първото издание за тази година на едно от двете най-престижни американски списания за вино и гурме култура "Wine Enthusiast".

Тракийската низина е на второ място в престижната класация на списанието за винени дестинации в света за 2017 г.

Пред нея се е наредила единствено местността Кафаята в Аржентина.

Класацията на Wine Enthusiasts е съставена на базата на няколко фактора - местоположение, климат, културни забележителности, разходи за храна и транспорт. Проучването сочи, че Пловдив съчетава тези фактори в отлична комбинация - сортове грозде, древна култура и съвременни техники на винопроизводство.

Във фокуса са винарски имения, които не само са високотехнологично оборудвани и произвеждат отлични вина, но и предлагат чудесни условия за дегустации и „елегантни зали, гурме ресторант и луксозни къщи за гости", подчертават авторите.