Отглеждането на ябълките неизменно се съпътства от болести и неприятели, затова е необходимо да се спазват някои растително защитни практики. Всяко занемаряване на насаждението води до намножаване на вредителите.

Понякога обаче причина за окапването на листата и плодовете на ябълката стават свръх грижите на любителите овощари. Често, в старанието си да опазят и подсилят насажденията си, любителите предприемат всевъзможни растително защитни операции. Това обаче води до така наречената фитотоксичност, тоест продуктите за растителна защита могат да причинят повреди като пригори, опадане на цветовете, хлороза по листата, последвана от некроза и опадането им, и т.н.

При третирането с препарати за растителна защита (ПРЗ )е необходимо любителите овощари да са запознати с:

- сортовата чувствителност на вида – доколко сортовете от един и същ вид понасят различните препарати;

- правилната доза и концентрация, с която да се третира растението, са от изключтелно значение и обикновенно са зададени на етикета на продукта. Неправилните концентрация, доза, комбиниране на различни рз-препарати, чести пръскания водят до фитотоксичност;

- влиянието на факторите на околната среда при употреба на ПРЗ – при третиране в условия на ниски и високи (над 30°С) температури се засилва вероятността за поява на фитотоксичност.

Да не забравяме, че продуктите за растителна защита са химически средства и колкото са полезни, толкова могат и да навредят при неправилна употреба.