Миналата година австралийските производители на говеждо месо са постигнали най-високите равнища на рентабилност от 2006 г. насам, сочат резултатите от изследване на Асоциацията на животновъдите на Австралия (Meat and Livestock Australia - MLA).
В доклада е отбелязано, че австралийските производители в южните райони са постигнали висока ефективност при увеличаване на теглото на добитъка. На север ситуацията малко по-сложна, но и тук ефективността в животновъдния сектор също е на високо равнище.
През 2015 г. цените на австралийския добитък забележимо са нараснали, частично достигайки темповете на нарастване на световните цени на добитъка след въздействието на продължителната суша през 2012-2014 г. и високия курс на австралийския долар.
Днес малко държави могат да се похвалят с дългосрочна рентабилност при производството на говеждо месо и въпреки че високите цени на говеждото са подобрили резултатите за австралийските ферми през 2015 г.  На глобално равнище рентабилността в този сектор е намаляла за повечето страни-производителки.
Това наред с продължаващата нестабилност на климата (и особено на сушата) и увеличаващите се ресурсни и екологични ограничения предполага, че предлагането на говеждо месо на световния пазар в средносрочна перспектива ще е умерено, което дава на австралийските производители и износители на говеждо месо възможност да укрепят позициите си на световният пазар.