Най-опасни са зимните студове за т. нар. южни култури – смокиня, бадем, киви, маслина. След тях се подреждат праскова, кайсия, череша, слива, круша, вишня, ябълка.

Неиздръжливите на студ дръвчета могат да се повредят при температури 2-4 градуса.

Опасните температури за костилковите видове както и за крушата през периода на дълбокия покой са около минус 25 – минус 30 градуса. Ябълковите дръвчета могат да издържат на кратковременно застудяване до минус 35 градуса.

Чувствителността към ниски температури е различна в зависимост от възрастта на дръвчето. В случай на силни студове най-засегнати са младите и много старите дръвчета.

Ниските температури могат да са опасни и за дръвчета, които са дали отлична реколта през миналия сезон и затова имат по-малко резервни хранителни вещества.