Сирене и кисело мляко от български породи, кашкавал, сладка, мед и други вкусни истински храни от Балкана ще бъдат предложени пряко от производителите на Коледния фермерски пазар на 18 декември в центъра на София.

Той ще работи от 11 до 19 часа на 18 декември /неделя/ на улица "Оборище" между храм-паметник "Ал. Невски" и бул. "Васил Левски".

Продуктите с марката "За Балкана и хората" вече бяха изложени миналата година в София и на на други панаири в страната и имат своите почитатели.

Произведени са в райони от Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина с подкрепата на българо-швейцарския едноименен проект.

Сега на Коледния пазар ще има биологичен мед от Калоферския Балкан на семейните пчелини Начеви и Попови, акациев мед от Западна Стара планина на младия пчелар Теодор Пушкаров, овче, краве, биволско и козе сирене от семейните ферми "Под Балкана" в с. Васил Левски, Карловско, "Угърчин" в гр. Угърчин; "Вършец", Александър Александров и Славейко Славейков от Западна Стара планина, кашкавал с подправки и боровинки на братя Маринови от Алтимир, Белослатинско, както и единственото произвеждано в България синьо сирене на ферма "Чемерник" над с. Бов и краве кисело мляко с плодове и чия "От фермата" на Христо Василев от с. Нефела, Врачанско. Още - непастьоризирано прясно краве био мляко от първата биологична ферма в България на семейство Данчеви в с. Добродан, Троянско, яйца от свободно отглеждани кокошки от с. Железна, община Чипровци, яйца от пъдпъдъци от Сопот, Карловско, сладка от горски плодове от с. Превала и много други.

За първи път ще участват и семейство Христеви от Казанлък със заешко месо.

Всички фермери са регистрирани в Българската агенция по безопасност на храните, което е гаранция за потребителите, че купуват качествена храна от български производители.