Италианска банка гарантира кредити с пити сирене. Тя  златен резерв в преносен смисъл - место в злато тя пази парите си със 17 000 т пити пармезан

Банката приема сиренето срещу заем, като по този начин помага и на самите производители на сиренето, съобщава агенция Блумбърг. Кредито Италиано разполага с два специални склада за съхранение. Става дума за 440 000 на брой 36-килограмови пити пармезан на стойност 132 млн. евро, а една пита струва средно 300 евро, като всяка от тях си има свой сериен номер.

Джузепе Монтанари, италиански произодител на пармезан, признава, че този вариант за отпускане на кредити е животоспасяващ за фермерите. В същото време банката не поема никакъв риск, защото винаги може да продаде сиренето, и то на много изгодна цена.

Банката се намира на югоизток от Милано и работи по тази система още от 1953 г. Единственото ограничение е, че банката предлага заеми по тази схема само за 24 месеца - времето, необходимо за узряване на сиренето.
Пармезанът е разменна монета още от средните векове, обяснява Лео Бертоци, председател на Асоциацията на производителите на пармезан. По думите му във всяка пита се съдържа еквивалентът на 550 литра мляко. Банката е правила опит да се зареди и с прошуто и зехтин, също специалитети на региона, но те се оказали по-трудни за съхранение и много по-лесни за фалшифициране или кражба.