Има сортове подходящи и за студените райони

Отдавна актинидията или кивито, както е по-известно, не е екзотична любителска култура. Вече се отглежда не само в южните райони и по Черноморието, но и на по-хладни места в страната. Така че при покупката на посадъчен материал, градинарите трябва изберат подходящи сортове именно за техния район.

Кивито е многогодишно растение, подобно на лоза, като летораслите му достигат до 20-25 метра. Затова се препоръчва да се отглежда на 2-3-редова конструкция или асмовидно. То е двудомно еднополово - има мъжки и женски растения, които се опрашват основно от вятъра. Цъфти през юни върху едногодишни клонки, покарали от двегодишна дървесина.

Плодовете се берат в края на октомври, но може да се консумират след два месеца - през декември. Според сорта те са продълговати или закръглени, покрити гъсто с власинки.

Съобразете се с изискванията му

Както споменахме, има сортове, които са подходящи за почти всички райони на страната. Понася до минус 30-35 градуса през зимата, когато е в покой. През пролетта обаче се повлиява от повратни студове, затова трябва да му се осигури защита. Това важи особено за младите до 3-годишни фиданки. За целта в основата, а и в долната част на стъблото, се загърлят с 15-20 см пръст. Нагоре стъблото също може да се зазими, като се увие с подходящи изолационни материали, но без найлон, който запарва.

Засажда се в редове или асмовидно

За кивото са подходящи почви с лек механичен състав. В тях не трябва да има голямо количество на варовик.

За да се получава качествена реколта от плодове, растенията задължително се напояват. При засаждане на повече растения, препоръчително е да се изгради капкова система за напояване.

Засажда се в редове или асмовидно

Необходими са ви и женски, и мъжки растения

Когато растенията се отглеждат в редове, те се засаждат на 2.5-3 м между редовете и 3-3.5 м вътре в реда.

При асмовидно отглеждане разстоянието е по-малко 2-2.5 м.

Начинаещите градинари трябва да знаят, че на 7-8 женски растения се засажда едно мъжко.

Както и при останалите овощни видове подходящо е както есенното, така и пролетното засаждане. Въпреки че някои специалисти препоръчват пролетното, за да се избегне измръзването на младите растения.

Опората е задължителна

При отглеждане на редове, подпорната конструкция се изгражда още през първата година. Основните стълбове трябва са високи около 2.7-3 м и се поставят през 5-6 метра. Първият тел е на 0.7-0.8 м от почвата, вторият - на 1.2-1.3 м и последният на 1.7-1.8 метра.

Формира се на етажи

Започва да дава плод след четвъртата година

Чрез резитбата на кивито се цели да се формира здраво стъбло, което има три етажа с по две рамена.

През първата година новозасаденото растение се реже на две пъпки. Най-здравият леторасъл се привързва, за да се развива прав, а останалите се премахват.

През втората година оставения летораст се съкращава с 1/4, а ако е много слаб, се реже отново на две пъпки. Новият прираст трябва да стигне горния тел, а страничните клонки се премахват.

През третата година отново се съкращава с 1/4, а оставащата над тела част от леторасъла се превива по горния тел. Новият леторасъл, покарал от прегънката, се привързва в обратна посока по тела. По стъблото покарват нови леторасли, от които се формират раменете по долните два тела.

През четвъртата година се довършва формирането на раменете.

Плододаването на кивито започва на 4-5-ата година. От раменете покарват леторасли, като в пазвите на първите 6-7 листа имат плодове.

На следващата година тези клонки се съкращават на две пъпки над горния плод.

Много важни за формирането и поддържането на кивито са летните резитби.