Целината е сред най-студоустойчивите култури в зеленчуковата градина, но е желателно клубените да се извадят преди почвата да замръзне. Както повечето кореноплодни видове, тя може да съхранява по няколко начина.

В избата или в друго подходящо хранилище вкъщи, е най-често използваният начин за съхранение на кореновидната целина. За целта в по-голям съд се насипва пясък и в него се нареждат главите целината. Отдолу поставете малко пясък, след това нареждате целина, отгоре пясък и така няколко реда. Ако не разполагате с пясък, може да използвате торф или градинска почва.

Целината може да се запази и в ровник. За съжаление този метод е много добър, но вече много малко любители го използват. Ровникът е подходящ за съхранение на по-големи количества целина, а и други коренопродни видове. Ако все пак решите да съхранявате по този начин, ето как да постъпите.

Направете ямка с ширина 50 см и дълбочина 50-60 см. Прави се по същия начин - пясък, кореноплоди, пясък. Най-отгоре насипете повече пясък, а също така и почва, за да не измръзнат кореноплодите. Когато се съхраняват по-големи количества, необходимо е да се постави и тръба за вентилация на ровника.

Целината се съхранява много добре и замразена във фризера. За целта измийте главите целина и ги нарежете на кубчета. Поставете ги в пликчета и замразете.