Небивал интерес предизвика фермерският пазар на 25 август, организиран по инициатива на в.“Български фермер“ с подкрепата на Българска банка за развитие и съдействието на Столична община, Министерството на земеделието и храните, Българска асоциация „Биопродукти“, фондация „Биоселена“ и „Хранкооп“ – София.

Още преди откриването пред сергиите се образуваха опашки и започна голямо пазаруване.

Пазара откриха кметът  на София Йорданка Фандъкова, министърът на земеделието и храните Десислава Танева и управителят на Медийна група България Венелина Гочева.

 Венелина Гочева обяви молбата на производителите  пазарът да стане традиционен, а министър Десислава Танева отговори, че агроведомството ще подкрепи това желание и заедно с кмета ще намерят подходящо място на територията на столичната община, където ако не всяка седмица, то поне всеки месец да има фермерски пазар.

Пазарът на фермерите пред министерството на земеделието е част от най-новата инициатива на в.“Български фермер“ за свързване на малките местни земеделски производители и ферми с потребителите за насърчаване на късите вериги и пряка доставка на чисти местни храни. До края на 2016 г. ще бъдат организирани още фермерски пазари в страната. Първият пазар, организиран от „Български фермер“ бе през юли в Бургас и също пожъна много овации. Следващият ще е в Пловдив на 12 септември.

УЧАСТНИЦИТЕ:

Винарска изба Домейн Трифонов от село Песнопой, община Калояново, област Пловдив, предлага истински и неповторим качествен продукт от грозде, без добавки на захар, алкохол или аромати.
Биологичното вино от арония и биосока / директен / от череши без никакви добавки се произвеждат от собствени, сертифицирани биолозя и биоградина от череши.

 "Медената къща" отново присъства с вече утвърдена разнообразна продукция. Правят "всичко" с мед - меденки, сладолед, чийзкейк, сиропи с мед и лимон и др.

Във ферма "ЕА", село Мировяне, отглеждат млечни крави и предлагат сирене, кашкавал извара ,прясно и кисело мляко. Животните са пасищни, свободно се разхождат и се хранят с екологична храна.

В биволофермата в село Александрово - /намира се до известните - Крушунски водопади/са затворили цикъла и произвеждат био биволско и овче кисело мляко и сирене.

Семейното стопанство от село Петърч "ВАНТАНА" , община Костинброд предлага биосертифицирани зеленчуци /всички видове/.

Иван Георгиев от с. Железна ,община Чипровци участва с много търсените домашни яйца от свободно отглеждани кокошки. 600-те яйца в известния омлет на Ути Бъчваров са негови.

Детелина Милева от ферма с. Угърчин се гордее с наградата от Българската асоциация на професионалните готвачи. Предлага сирене по стара рецепта с мая, сол и закваска- чисто е и без примеси.

"Дивата ферма" от Източни Родопи е единствената засега в България, сертифицирана за телешко месо. Отглеждат уникални изчезващи породи, практикувайки устойчиво и природосъобразно животновъдство и земеделие.

Сем. Симеонови предлагат всякакви органично отгледани и прясно набрани зеленчуци от своята БИО-ФЕРМА "СОФИНА" в Елин Пелин на 12 км. от София.

Надя Петкова от пловдивското село Труд отглежда към 30 декара зеленчуци, ягоди и подправки и "представя даровете и благата на Тракийската равнина".

Яни Николов Кулов младши представя ферма "Под Балкана" от с. Васил Левски, произвежда кисело мляко и сирене от редки български породи, отглеждани свободно по пасищата на централна Стара планина.

Известна е фермата "Козле" за козички автохтонна /местна/ порода на Тодорка и Иван Мутафчиеви от Банско , която предлага чисто козе сирене и мляко.

Албена Симеонова от "Българска Асоциация Биопродукти", която вече обединява 460 ферми, обяви новината,че вече ще имат магазин за своите членове в сградата на земеделското министерство, защото "произвеждаме вече всичко".

Фондация "Биоселена" стимулира и подпомага своите членове, за да участват във фермерските пазари, казва управителят й Стоилко Апостолов .

Членове на потребителско-производителната кооперация "Хранкооп" - 10 на брой, се представиха силно и на този пазар, включително с голямо разнообразие на хляб с квас.