Детайлното познаване на хранителните потребности на отглежданите животни е абсолютно необходимо, тъй като разходите за фураж понякога достигат 70 процента от продуктивността в свинефермата

Въпреки че върху свиневъдните финансови показатели влияят много фактори, основни си остават производствените разходи и ефективното хранене. Разходите за фуражи в свинефермата може да достигнат до 70 процента от всичките, затова детайлното познаване на хранителните потребности на животните е абосолютно необходимо за ефективно и печеливше свиневъдство.

На какво трябва да обърнете особено внимание при изхранването на свинете? Задължително  свинете трябва да получават органичен селен - той е незаменим микроелемент и е компонент на повече от 30 протеини. Функциите на селенопротеините са строго регламентирани от антиоксидантната защита до метаболизма на тиреоидния хормон. От тях зависи дори изграждането на сперматозоидите, което е критично за репродукцията.

Важно! Ако съдържанието на селен във фуражните суровини е ниско, което води до дефицит, който при свинете се изразява в голям брой мъртвородени прасенца и в специфични сърдечни изменения.
За разлика от неорганичния селен органичният източник е с по-голяма биодостъпност, включва се в протеините и селенопротеините в организма и по този начин осигурява на свинете адекватно количество селен в периоди на повишена потребност от него.
Свинете са извънредно чувствителни на микотоксини
и наличието им в изхранваните фуражи намалява продуктивността на угояваните и племенните животни, влияе на имунния им статус и може да причини смъртта им.
Ферментите могат да контролират и минимизират равнищата на хранителните вещества, отделяни от организма, което води до намаляване както на замърсяването на околната среда, така и на стойността на фуражите и себестойността на производството. Използването на ферменти като произведените по метода на дълбочинната твърдофазна ферментация имат доказани предимства пред традиционните ферментни коктейли и позволяват реконструиране на дажбите чрез намаляване количеството на суровинни компоненти при запазване на продуктивността на животните. Възможно е и добавянето им към вече определени дажби с цел подобряване на продуктивността.
Кои са алтернативните източници на протеин
В резултат на забраната за използване на рибно брашно, плазма и други източници на протеин от животински произход нарасна търсенето на алтернативни неживотински източници на протеин за свинете. Такъв алтернативен компонент е натуралният дрождев екстрат. Проведени опити с този продукт в редица ферми по света демонстрират постоянно подобрение на здравето и продуктивността при млади животни.