Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури близки до климатичните норми за втората половина на август. През периода валежи и по-добри условия за развитие на късните земеделски култури се прогнозират в северозападните райони на страната.

Падналите валежи в началото на второто десетдневие на август бяха локални. Валежи със стопанско значение имаше на отделни места в Централна и Източна България (Ловеч-24 л/кв.м, Русе-21 л/кв.м, Разград-23 л/кв.м, Чирпан-20 л/кв.м, Стара Загора-24 л/кв.м), но те бяха твърде закъснели за част от посевите със слънчоглед и по-ранните хибриди царевица. Поради задълбочилото се засушаване на места в североизточните и южните райони част от царевичните посеви, отглеждани при неполивни условия, няма да бъдат реколтирани.

Очакваните валежи в края на второто десетдневие на август на места в Северозападна България ще се отразят благоприятно на късните хибриди царевица, при които ще се осъществява наливане на зърното и фаза млечна зрелост. Те ще подобрят условията за развитието на вторите култури и на късните сортове овошки, при които протича интензивно нарастване на плодовете.

През периода част от полските култури ще приключат развитието си. При слънчогледа в равнинните райони ще преобладава техническа зрелост. В началото на третото десетдневие на август среднокъсните хибриди царевица ще встъпят във восъчна зрелост. При соята ще се наблюдава фаза узряване. В края на периода памука ще встъпи във фаза разпукване на плодните кутийки.

Тази година вследствие високите летни температури по-рано от обичайните срокове узряха ранните десертни сортове грозде (Брестовица, Болгар). През следващия период при по-късните винени сортове лози ще протича прошарване (омекване) на зърната. Валежите през второто десетдневие на август на места повишиха риска от развитие на сиво гниене (Botrytis cinerea) по зреещата гроздова реколта. По-уязвими от патогена са лозовите масиви с регистрирани повреди от брашнеста мана и гроздови молци. При необходимост за борба срещу сивото гниене по гроздето могат да се използват фунгицидите; Суич 62,5ВДГ - 0,08% (35 дни), Топ Плюс 70ВП - 0,1% (14 дни), Топсин М ВДГ - 0,1% (14 дни), Тирам 80ВГ - 0,4% (21 дни). В скобите са посочени карантинните срокове на препаратите.