От 4 юли започва прием на заявления

Малки земеделски стопанства могат да получат субсидия от 15 000 евро. От 4 юли започва прием на заявления за подпомагане по подмярка 6.3 “Стартова помощ за развитието на малки стопанства” от Програмата за развитие на селските райони, съобщи фонд “Земеделие”. Със заповед на министъра на земеделието Десислава Танева от 20 юни са определени сроковете и бюджетът на подмярката.

Документи ще могат да се подават до 12 август в областните дирекции на фонд “Земеделие”. Финансовата помощ за приетите заявления от този прием е в размер на левовата равностойност на 30 млн. евро.

Подмярка 6.3 “Стартова помощ за развитието на малки стопанства” има за цел да подпомогне икономическото развитие и укрепването на малките земеделски стопанства, уточниха от агрофонда с шеф Румен Порожанов. Идеята е помощта да доведе до ускоряване на модернизацията и технологичното им обновление, както и до подобряването на опазването на околната среда и борбата с климатичните промени.

Субсидията се дава за максимален срок от пет години при условие, че представеният към заявлението за подпомагане бизнесплан е изпълнен коректно. Условията и редът на прилагане на подмярка 6.3 са разписани в Наредба 10 от 10 юни 2016 г. на министерството на земеделието.

Допълнителна информация и необходимите документи за участие са качени на сайта на фонд “Земеделие”.