Загиналият авиатор от Бургас Митко Димитров, който се разби днес с хеликоптер край несебърското село Гюльовца, е бил с над 12 000 летателни часа зад гърба си и с 35 г. стаж като авиатор.

Това разказа неговия колега и приятел Дечо Ченешев, който разстроен изчакваше край нивата, превърнала се в лобно място на 61-годишния Димитров.

Тялото на загиналия пилот остана с часове заклещено под смачканите ламарини на вертолета докато течаха огледите на експертите.

Както 24 часа пръв съобщи, инцидентът  е станал тази сутрин, докато машината е обработвал ниви в землището на селото.

"Колегата е пръскал с фунгицид срещу гъбични заболявания по пшеницата. Хеликоптерът беше негов, той имаше лицензирана фирма за авиационна дейност, беше много опитен", разказа Дечо Ченешев.

 Според него Митко най-вероятно се е намушил с вертолета между електрически жици, за да си свърши по-добре работата, тъй като при пръскане с този вид препарат машината трябвало а лети на не повече от 2 метра от земята. Това била маневра,  изискваща специални умения.

Оплитане в електрически жици, част от електропреносната мрежа в района, е основната версия за инцидента. На няколко метра от разбитата машиана ясно се виждаха скъсаните от съоръжението жици.

Загиналият пилот има съпруга и две деца - син на 40 г.  и дъщеря на 25, която е студентка.