Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

През първата половина от следващия седемдневен период се очаква съществено подобрение на топлинните условия и ускоряване на вегетационните процеси при земеделските култури. През периода в полските райони на страната при добре обезпечените с влага зимни житни култури ще протичат фазите; цъфтеж, оплождане, формиране и наливане на зърното. В края на второто десетдневие на май в част от Дунавската равнина и в Южна България най-рано изкласилите, в средата на април, посеви с ечемик и пшеница ще встъпят в начало на фаза млечна зрелост.

През периода при царевицата, в зависимост от сеитбените дати, се наблюдава фаза поникване и листообразуване. При слънчогледа ще протича листообразуване ( 2-ри, 4-ти чифт листа). При ранните зърнено-бобови култури (грах, леща) ще се наблюдава цъфтеж и формиране на бобове.

През второто десетдневие критични минимални температури за земеделските култури не се очакват.

Падналите повсеместните валежи през първото десетдневие на май, достигнали на места 60-70 л/кв.м (Враца - 61 л/кв.м, Монтана - 79 л/кв.м, Ловеч - 62 л/кв.м, В.Търново - 73 л/кв.м, Сливен - 60 л/кв.м), преовлажниха горните почвени слоеве. Прогнозираните валежи през следващия период допълнително ще забавят някои от сезонните агротехнически дейности: приключване сеитбата на царевица за зърно, разсаждането на зеленчуковия разсад, борбата с конкурентната плевелна растителност, следцъфтежните пръскания при овощните култури. През периода при лозата ще протича масово поява на съцветие и цъфтеж, фази критични за заразяване с мана (Plasmopara viticala) и оидиум (Uncinula necator). Препоръчително е при първа възможност, след стабилизиране на времето, профилактично третиране с контактни фунгициди. В края на второто десетдневие температурата на почвата в 10см. слой ще бъде с подходящи стойности (18-19°С) за сеитбата на бамята - една от най-топлолюбивите зеленчукови култури.