През сравнително кратката седмица за родния пазар основното, което направи впечатление, бе реализираната външна търговия на ечемик и основно на царевица.

Цените на вътрешния пазар се задържаха на нивото от предходните две седмици, съобщават експертите от земеделското министерство /МЗХ/.

На американския пазар в началото на изминалата седмица се наблюдаваше понижение на цената на пшеницата.

По последни данни от руското аграрно ведомство, Русия с експорт от 24,7 млн. тона пшеница (включително брашно в зърнен еквивалент) през сезон 2015/2016 за първи път отнема второто място на САЩ с изнесени количества от 21,3 млн.тона.Така Русия се превръща в лидер в износа на пшеница за текущия сезон.

Египетски търг през изминалата седмица нямаше. Цените на руската пшеница при ФОБ котировка и съдържание на протеин от 12,5% и повече бяха в диапазон 187-190 USD/т. Френската пшеница при доставка на порт Руан бе 146 евро/тон.

Към 01.05.2016г. вътреобщностните доставки и износа за трети страни на пшеница от България премина 2,8 млн.тона, като по този начин се доближава все повече до изнесената количества от пшеница през миналата реколтна година.

Според DG AGRI - Unit C4, на 28.04.2016г. изкупната цена на хлебна пшеница в България за район от Добрич продължава де е на ниво от 245 лв./тон.