Проверките по повод Великден и предстоящия Гергьовден са стартирали от 18 април и ще продължат до 8-и май. Това каза по БНР Д-р Силвия Каменова – началник сектор „Контрол на храни“ в Областната дирекция на Агенцията по храните /БАБХ/в София.

180 проверки са извършени до момента на територията на столицата, в обекти за търговия на дребно. Има и затворен обект:

И тази година имаше нарушения, за което са съставени предписания и актове за административни нарушения. В София има един затворен обект, магазин за хранителни стоки, поради лоша хигиена и дейност, която е нерегламентирана – предлагане на агнешко месо, без да известен неговият произход, имаше и персонал без лична здравна книжка в този обект, каза д-р Каменова.

Акцентът са агнешко месо, яйца, козунаци и салати. При агнешкото месо, единственото несъответствие, което обаче е основно, неясният произход, без съпроводителни документи и транспортиране в условия, които не позволяват – липса на температура, която е посочена от производителя. По отношение на яйцата – на българския пазар преобладават и българските яйца, и българското агнешко, но се срещат и полски яйца, които се разпространяват основно в големите търговски вериги и се придружават със съответните документи.

С новите изменения, които предстоят в Закона за храните, ще бъде регламентирано, ако търговецът размразява дълбоко замразено месо и го предлага на потребителите, трябва да бъде посочен произход, дата на размразяване и да бъде на отделен щанд, обясни д-р Каменова.

В последно време се наблюдава тенденция към намаляване на нарушенията, каза председателят на Комисията за защита на потребителите /КЗП/ – Димитър Маргаритов:

В статистически план се наблюдава едно намаляване на нарушенията с около 10% на годишна база, което означава, че потребителите са доста активни и са склонни да отстояват правата си, когато има опит те да бъдат нарушени. От друга страна, търговците се дисциплинират, защото виждат тази активност и си дават сметка, че тяхното коректно поведение е предпоставка за редовни клиенти.