От днес - 27 април, започва умъртвяването на 120 крави в старозагорското село Дълбоки, където на 19 април беше установено животно, болно от заразен нодуларен дерматит, съобщава в. "Старозагорски новини+. Пред изданието  директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков е уточнил, че ще бъдат използвани хуманни методи за умъртвяването - чрез инжекции и т.нар. "прихванат болт". Загробването на труповете ще стане на общински терен в землището на селото.

Подлежащите на умъртвяване крави са цялото елитно стадо на кооперацията на Дълбоки "Шести май". Стадото е било създавано в продължение на много години, на ден дава по 1.2 - 1.3 тона мляко, а 70% от животните са бременни. За съжаление, според регламента на Европейския съюз, при констатиране на огнище от заразен нодуларен дерматит на унищожение подлежат както болните животни, така и всички, които са били контактни с тях.

До момента в Старозагорска област са установени общо три огнища на заразен нодуларен дерматит - в старозагорското село Воденичарово, в опанското Бял извор, а третото е в Дълбоки.

Според д-р Миков, всички собственици на досега умъртвените животни - 34 във Воденичарово и 2 в Бял избор, са били обезщетени за загубата. Обезщетението е в размер на 1070 лв. за крава.

Директорът на ОДБХ уточни, че в понеделник в Старозагорско е приключило пръскане то от въздуха с вертолет срещу преносителите на заразен нодуларен дерматит (основно комари и кърлежи), като част от предприетите мерки за ограничаване и ликвидиране на заболяването. В областта са били обработени 15 000 декара. Отделно е била направена неколкократна обработка на оборите с установени огнища на заразата.

Миналата седмица Министерският съвет отпусна близо 15 млн. лева за ограничаване и ликвидиране на заболяването. Според официалната информация, първите 150 хил. дози ваксина трябва да бъдат доставени в България днес.