Опита си сподели с нас агрономът Мариян Йонов от гр. Брегово, община Видин

Нашият редовен читател Мариян Йонов, който вече е пенсионер, по професия е дипломиран овощар.

В двора на къщата и в овощната си градина има над 200 дръвчета, за които полага много грижи. Едно от хобитата му е да експериментира, като присажда много и различни сортове върху едно дръвче.

Мариян сподели с нас, че има 5 ябълкови дръвчета, на които е присадил по 4-5 други сорта. Има и няколко дръвчета с по два сорта, които също са много атрактивни.

Крушите също са подходящи за присаждане, според овощаря. Той има две крушови дръвчета, които са с по 4 различни сорта.

На сливово дръвче пък е присадил друг сорт синя слива, както и кайсия.

Мариян ни пише, че всички тези дръвчета са в плододаване и през лятото и есента са наистина уникална гледка - едни в зелено, други в червено, трети в жълто.

За подложки градинарят използва дивачки, с които се снабдява от гората.

Овощарят не спира дотук. Сега си е наумил да опита други комбинации: на дива дюля да присади дюля, круша и мушмула, а на дива слива или джанка - афъзка, праскова и кайсия.

С писмото си Мариян се надява да е полезен на овощарите, които имат малки градинки, а имат желание да отглеждат повече сортове овошки.

Бел. ред.: Снимките, които са приложени, са от други любителски градини. При възможност ще посетим Мариян Йонов, който да ни разкаже как точно прави присаждането и да снимаме неговите дръвчета.